RTV West-Friesland

De problemen met de Hoornseweg zorgt voor veel hoofdpijn bij de bewoners en gemeente Medemblik
Algemeen

Geen verkeersanalyse Hoornseweg, overdracht wegen naar gemeente Medemblik zit in de weg

WOGNUM – Het is al een jarenlange slepend conflict tussen de de bewoners van de Hoornseweg in Wognum aan de ene kant en het Hoogheemraadschap en de gemeente Medemblik aan de andere kant. De bewoners willen al zeker 10 jaar dat de Hoornseweg wordt aangepakt om de snelheid die wordt gereden op de weg te verlagen, de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verhogen.

Het Hoogheemraadschap heeft als wegbeheerder van de Hoornseweg contact met de bewoners en vanuit de gemeente Medemblik is een beleidsmedewerker verkeer afgelopen december ook bij dit overleg aangesloten. Zo krijgt de gemeente Medemblik duidelijk zicht op welke vragen er nu spelen en welke afspraken er worden gemaakt tussen het Hoogheemraadschap en de bewoners van de Hoornseweg in Wognum.

Bij het overleg afgelopen december kwam ook het resultaat van het onderzoek van de verkeersinrichting van de Hoornseweg op tafel, het onderzoek gedaan door Buroscope in opdracht van het Hoogheemraadschap bracht niet veel meer naar buiten dat er een advies kwam om een nadere verkeerskundige analyse op te stellen voor de Hoornseweg.

Onderhoud

De Hoornseweg is toe aan onderhoud en Burscope heeft daarom wel vier varianten opgesteld om tijdens deze onderhoudswerkzaamheden de weginrichting waar mogelijk direct aan te passen en ook met het plaatsen van eenvoudige snelheidsbeperkende maatregelen.

Maar door de overdracht van de wegen van het Hoogheemraadschap naar de gemeente Medemblik per 1 januari 2023 ziet het Hoogheemraadschap geen kans om een verkeerskundige analyse te laten uitvoeren omdat volgens het Hoogheemraadschap hier te weinig tijd voor beschikbaar is.

Dit valt koud op het dak van de gemeente Medemblik die door haar zwakke financiële huishoudboekje niet beschikt over de financiële middelen en capaciteit om zelf deze verkeerskundige analyse te laten uitvoeren. Wel stuurt de gemeente Medemblik aan op uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden later dit jaar door het Hoogheemraadschap.

Informatieavond

Het Hoogheemraadschap heeft nu toegezegd een informatieavond te gaan organiseren voor de bewoners van de Hoornseweg in Wognum en belangstellenden over de geplande werkzaamheden aan de Hoornseweg. De gemeente Medemblik zal ook bij deze informatieavond aanwezig zijn.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen