Gemeenteraad moet zware beslissingen nemen, waar gaat op worden bezuinigd

MEDEMBLIK – Binnenkort moeten de raadsleden beslissen of zij akkoord gaan met de begroting 2022 ingediend door het college. Een begroting die met een dieprode pen is geschreven, onder de streep komt Medemblik ruim 3 miljoen euro tekort.

Medemblik heeft net zoals alle andere gemeenten in Nederland te maken met de taakstelling Wmo waar de tekorten de pan uitrijzen. De gespecialiseerde jeugdzorg is 1 van de onderdelen bij de Wmo die veel meer geld kost dan begroot.

Het college komt met voorstellen om o.a. de grote projecten tijdelijk in de ijskast te plaatsen en pas na 2024 weer te gaan oppakken. Projecten als de verbouwing/nieuwbouw van De Zeehoek in Wervershoof en het nieuwe dorpshuis in Abbekerk. Maar ook kijkt het college naar de subsidievragers of daar nog op bezuinigd kan worden.

Binnen de gemeenteraad zijn de meningen sterk verdeeld en of de koppen binnen de coalitie allemaal 1 richting op wijzen is ook maar de vraag.. De progressieve kant in de gemeenteraad zal absoluut fel tegen bezuinigingen op de taakstelling Wmo zijn, waar juist andere raadsleden wel willen gaan kijken naar wat er mogelijk is bij de Wmo. Het is zelfs maar de vraag of de coalitie de gelederen gesloten kunnen houden nu er echt zware beslissingen moeten worden genomen. De VVD  maakte zich afgelopen maand nog hard voor woningbouw op de locatie van De Zeehoek in Wervershoof terwijl de gemeenteraad juist anders heeft besloten. Het nieuwe samenwerkingsverband ‘Morgen’ van de PvdA, PW2010 en PWF zullen de hakken in het zand zetten als het gaat om bezuinigingen op o.a. de Wmo.

Maar ook  zullen de raadsleden knopen moeten doorhakken over de subsidies, wie krijgt wel en wie gaat niet meer of minder krijgen. Binnen de gemeente Medemblik zijn vooral de kinderboerderijen bang dat juist zij in de hoek zitten waar de klappen gaan vallen. Ook kleine verenigingen zullen moeten vrezen voor hun subsidies of i.i.g de hoogte van de subsidie die zij nu krijgen.

Een andere optie die zeker open ligt is verhoging van de gemeentelijke belastingen met enkele procenten, dat gegarandeerd de gemeente van een jaarlijkse hogere belastinginkomsten maar ook van meer aanvragen tot kwijtschelding omdat de groep die dit niet meer kan betalen dan ook groter zal worden..

De gemeenteraad in een spagaat, hoe het gaaf aflopen zullen we begin november weten als de gemeenteraad de knoop doorhakt.

Deel dit artikel