GGD: ‘Boosterprik in buitenland lastig voor registratie’

WEST-FRIESLAND – Het ‘ophalen’ van een boosterprik in het buitenland kan problemen opleveren bij het instellen van de CoronaCheck-app. Mensen die bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk of elders in Europa een extra prik halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun CoronaCheck-app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. Ze krijgen géén internationaal Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen.

Daarom adviseert de GGD met klem geen boosters over de grens te halen. Mensen zijn daar niet mee geholpen. Alleen het Europese land waar de boosterprik is gezet, kan mensen misschien aan de juiste QR-code helpen.

De GGD roept iedereen op te wachten tot de oproep voor de boosterprik is ontvangen. Hiermee krijgen zij zowel een nationaal als een internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app. Alle 18-plussers ontvangen komende weken hun uitnodiging.

Voor mensen die hun boosterprik buiten de Europese Unie hebben kregen, geldt wél dat zij hun vaccinatiebewijs kunnen omzetten naar een Nederlands CTB en een Europees DCC. Deze zijn zowel op papier als in de CoronaCheck-app beschikbaar. Zij kunnen hiermee ook binnen Europa reizen. Het registreren van buitenlandse vacciniaties gebeurt centraal. Een afspraak kan worden gemaakt via 030-8002899.

Meer informatie: lees hier

Deel dit artikel