Handige tips om veilig met je auto op reis te kunnen gaan

Wanneer je op vakantie gaat met de auto naar een ver land, dan zijn de voorbereidingen natuurlijk net even anders, als wanneer je besluit het vliegtuig te pakken. Met een rit van vaak meer dan 12 uur, is het wel belangrijk dat je auto aan de juiste veiligheidseisen voldoet en je ook zeker weet dat je alles mee kunt krijgen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat als je met twee volwassen en twee kinderen in een kleine auto naar het zuiden van Italië, naar Bari wilt rijden, dit niet heel erg handig is. Een dakkoffer kan dan bijvoorbeeld al uitkomst bieden. Omdat er zo nog tal van andere tips zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Laat je auto nakijken

Rijd je normaal niet veel verder dan een naastgelegen stad of dorp, dan is de kans vrij groot dat je auto even goed nagekeken moet worden. Aangezien je een flink rit voor de boeg hebt, wanneer je besluit met de auto naar Italië te rijden, wil je natuurlijk niets aan het toeval overlaten. Het grote voordeel aan het laten nakijken, is dat je er voor het grootste deel van verzekerd bent dat je niet tegen problemen aan zult lopen gaandeweg je reis. Uiteraard bestaat er altijd de mogelijkheid dat er wel iets gebeurt, maar de belangrijke zaken waar je volledig zelf invloed op hebt, worden dan voor een groot deel uitgesloten. Belangrijk is bijvoorbeeld het laten checken van de bandenspanning, je oliepeil, maar ook de remvloeistof en remblokken. Daarnaast zijn er nog tientallen punten waar naar gekeken zal worden, wanneer jij je auto ter controle naar een garage brengt.

Plan je route

Ga je met een elektrische auto naar Bari Vecchia? Dan is het verstandig je route vooraf goed te plannen. Afhankelijk van het gewicht  van de auto, kan er ongeveer een inschatting worden gemaakt van het aantal kilometer dat gereden kan worden met een volle accu. Aangezien het in Nederland en Duitsland vaak geen probleem is om te laden, zullen de eerste 800 tot 1000 kilometers prima te doen zijn. Tot het moment eenmaal over de landsgrens van Duitsland heen bent. De afstand tussen twee laadpunten in Italië is namelijk iets verder, dan wat we in eigen land of in Duitsland gewend zijn. Belangrijk is daarom dus ook om de route zo te plannen dat je niet met nog 15 kilometer op de teller bij de laadpaal aankomt. Verstandig is om minimaal 50-80 kilometer speling te houden. Mocht er dan iets zijn, dan  heb je nog voldoende stroom om door te rijden naar een volgende laadpunt.

Neem een dakkoffer mee

Een gezin met twee kinderen heeft natuurlijk flink wat spullen mee. Om er nu voor te zorgen dat je niet de hele auto tot aan de nok toe gevuld hebt met spullen, biedt een dakkoffer uitkomst. Zo kun je niet alleen veel meer meenemen, maar zorg je er ook voor dat het zicht voor de bestuurder optimaal blijft. Kies bij voorkeur wel voor een reistas en niet voor een koffer. Deze zijn namelijk veel makkelijker weg te pakken, zowel in je kofferbak als in de dakkoffer.

Deel dit artikel