Hart voor Medemblik grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen, maar hoe nu verder

MEDEMBLIK – Het was wel verwacht dat HvM. een forse overwinning zou gaan halen maar dat de partij van Tjeu Berlijn van 1 naar 6 zetels zou gaan en daarmee direct de grootste partij in de gemeenteraad van de gemeente Medemblik zou gaan worden was niet verwacht.

De champagnekurken zullen vandaag ook in de fractiekamer van Hart voor Medemblik gaan knallen en zodra het feestgedruis voorbij is dan wacht Tjeu Berlijn de zware taak om een coalitie te gaan smeden. En dat zal geen gemakkelijke taak zijn voor de frontman van Hart voor Medemblik. Daarvoor zijn de verschillen in de verkiezingsprogramma’s te groot. Hart voor Medemblik is fel tegenstander van het recycletarief, wil per direct de hondenbelasting afschaffen zonder een oplossing te hebben hoe dit gat te dempen die gaat ontstaan.

Welke coalities zijn mogelijk

Kijken we we naar de meest voor de hand liggende coalitie dan is dat die van HvM, GemeenteBelangen en het CDA, die komen samen uit op 16 zetels 1 meer dan nodig is voor een meerderheid in het 29-koppen tellende gemeenteraad. Maar direct rijzen daar dan al hoge muren op, GemeenteBelangen is voorvechter van het recycletarief en zal dit ook niet loslaten, net zoals HvM. de afschaffing van het recycletarief en scheiden door HVC wil laten doen niet wil loslaten.  Ook het CDA zal niet gemakkelijk worden om om te turnen om het recycletarief af te schaffen. Om tot een coalitie te komen zal Hart voor Medemblik dus water bij de wijn moeten doen om deze coalitie mogelijk te maken.

Maar er is nog een 2e en zelfs een derde optie.

De tweede optie is Hart voor Medemblik samen met het CDA en de VVD, de grote verliezer van de verkiezingen, die mede door het wat er allemaal in Den Haag wordt besloten stemmen heeft verloren maar ook de recalcitrante fractielid Tom Beerepoot heeft de verkiezingen geen goed gedaan voor de VVD. De VVD’er ligt al onder vuur nu bekend is geworden dat de gemeente Medemblik een integriteits onderzoek is gestart naar Beerepoot vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Ook deze coalitie zal 16 zetels krijgen en dus een behoorlijke meerderheid. Maar ook hier ligt het recycletarief, de duurzaamheidsslag die de gemeente Medemblik moet maken in de weg.

De derde optie is een progressieve optie. Hart voor Medemblik zal dan samen met GemeenteBelangen, komt het recycletarief weer om de hoek kijken, MORGEN!, met 4 zetels,  en GroenLinks  met 1 zetel, een coalitie moeten vormen. Ook deze coalitie komt uit op 16 zetels maar lijkt verre van mogelijk te zijn vanwege de grote verschillen bij o.a. de duurzaamheid.

Wat dan wel

Ja dat is de vraag. Mocht het Tjeu Berlijn niet lukken om een coalitie te vormen dan is de kans aanwezig dat de huidige coalitie van VVD/CDA/GemeenteBelangen en dan nu MORGEN! en niet alleen de PvdA, met een nieuw coalitieakkoord verder gaan met het besturen van de gemeente Medemblik. Al zal dan de VVD Tom Beerepoot wel aan de ketting moeten leggen want dat Beerepoot bij GemeenteBelangen en het CDA niet goed ligt werd de afgelopen 1.5 jaar wel duidelijk. Deze combinatie kan rekenen op 19 zetels van de 29 zetels en dus een zeer forse meerderheid. Alle partijen hebben ook redelijk de gezichten dezelfde kant op staan, duurzaamheid staat hoog in het vaandel, recycletarief is ook niet echt een discussiepunt.

Wel is het te hopen dat de nieuwe gemeenteraad Tjeu Berlijn een maximum tijd meegeeft om de coalitie te vormen zodat wij niet als wat er in Den Haag gebeurde bijna een jaar moesten wachten op een nieuw kabinet.

Hieronder de voorlopige uitslag (*):

Naam Partij Aantallen  

        2022

Aantallen 

             2018

% 

2022

% 

     2018

VVD 2841 4084 15,3% 21,55 %
CDA 3185 3886 17,2% 20,51 %
GemeenteBelangen 2992 3251 16,2% 17,16 % 

 

MORGEN! (in 2018 PWF, PvdA, PW2010) 2455 3717 13,3% 19,58%
D66 1645 1389 8,9% 7,32 %
GroenLinks 983 1241 5,3% 6,55% 

 

ChristenUnie 682 764 3,7% 4,03%
Hart voor Medemblik 3736 nvt 20,2% nvt

Deel dit artikel