Hart voor Medemblik: ‘Medemblik is vol, geen vluchtelingen hier’

MEDEMBLIK – Donderdagavond riep GroenLinks in een motie op om vluchtelingen op te vangen in West-Friesland maar dit kon op flinke weerstand rekenen van de VVD en van Hart voor Medemblik. Tjeu Berlijn, fractievoorzitter van HvM, was duidelijk in zijn oordeel om vluchtelingen op te vangen, ‘Medemblik is vol’.

Maar ook de VVD liet duidelijk weten dat zij geen voorstander zijn om vluchtelingen op te gaan vangen. En ook de burgemeester liet in een reactie weten dat Medemblik voor dit jaar het door het Rijk opgelegde aantal statushouders heeft opgevangen. Wel benadrukte de burgemeester dat Medemblik eerder Syrische vluchtelingen heeft opgevangen in sporthal de Muiter en dat toendertijd prima is verlopen. Dankzij de inspanning door vrijwilligers hebbende Syrische vluchtelingen een goed gevoel overgehouden aan hun verblijf in Medemblik

Maar ook de andere fracties lieten zich niet ongehoord. Tom Beuker van de PvdA kon zich wel vinden in de motie en hoopte dat de gemeenten in West-Friesland toch gaan kijken waar zij het COA kunnen helpen met onderdak voor vluchtelingen.

Maar de rest van de raadsleden zette grote vraagtekens bij de motie, ‘we zitten al met een ernstig tekort aan huurwoningen en dan nu ook nog grote groepen vluchtelingen opvangen zien wij niet zitten,’ werd regelmatig gehoord.

Eerder liet de gemeente Medemblik al aan de redactie weten dat zij nog geen vraag van het COA om vluchtelingen op te vangen heeft gekregen, maar ook dat er op dit moment geen locatie beschikbaar is.

Op de foto: Syrische vluchtelingen komen aan in Medemblik voor opvang in De Muiter (Foto: Theo Annes)

Deel dit artikel