Heb jij een beperking en wil je graag meedoen aan een zeilwedstrijd, meld je aan bij Sailwise

MEDEMBLIK – “De wind maakt geen onderscheid”, met die gedachte doet SailWise op 26 en 27 augustus mee met de 24 uurs zeilrace over de Nederlandse wateren. De stichting zoekt mensen met een beperking die mee willen zeilen. “Iedereen wil natuurlijk winnen”, zegt schipper Rinke Bergsma, “maar nog belangrijker vinden wij dat iedereen mee kan doen. Of je nu in een rolstoel zit of niet.” SailWise doet mee met haar eigen catamaran Beatrix, die volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk is.

Zeilen vanuit je rolstoel

De 24 uurs zeilrace is het grootste zeilevenement van Nederland. Meer dan 400 zeilboten doen mee met maar één doel: zoveel mogelijk mijlen maken in 24 uur. Een zware zeilwedstrijd, maar SailWise gaat geen uitdaging uit de weg. “Tijdens onze zeilvakanties doen we niet anders”, vertelt Rinke. “Mensen ontdekken op de Beatrix vaak dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Het maakt niet uit hoe zwaar je beperking is, we vinden wel een manier waarop je actief mee kan zeilen.” De Beatrix is volledig rolstoeltoegankelijk en wordt door SailWise ingezet voor haar zeilvakanties over de Friese meren. Aan boord is er ruimte om mensen zorg te bieden en dankzij een joystick kunnen ook mensen met geen of verminderde handfunctie het schip zelf besturen.

24 uurs zeilrace

De Beatrix start de 24 uurs zeilrace op vrijdag 26 augustus in Stavoren. Op zaterdag aan het eind van de middag zal ze finishen en afmeren in Medemblik. Wie mee wil met de Beatrix, kan een e-mail sturen naar info@sailwise.nl, met daarin naam, contactgegevens, een korte uitleg over je beperking en zorgbehoefte en een motivatie waarom je mee wilt doen aan de zeilrace. Mensen die meegaan zullen onderdeel zijn van een team zeilende reporters. SailWise zoekt daarom met name mensen die het ook leuk vinden op social media (live) verslag te doen van de zeilwedstrijd.

Deel dit artikel