Heeft Medemblik volgend jaar nog een Citytours? Medemblik schrapt de subsidie

MEDEMBLIK – Met City Tours Medemblik ontdekken dagjesmensen en toeristen de gemeente op een leuke manier. In en om Medemblik rijdt een elektrische bus langs alle bezienswaardigheden en attracties. Deze pendeldienst is gratis. Bezoekers stappen op- en uit waar ze willen. Maar… de City Tours dreigt te verdwijnen. De subsidie van de gemeente stopt. Als er geen financiële middelen meer zijn of ondernemers dragen niet financieel bij, dan blijft City Tours niet bestaan. 

De vrijwilligers staan te trappelen om in april weer te starten. Onder hen Rob van Teylingen en Wiebren Spoelstra. “Een paar mensen, waaronder Peter Botman, hadden in 2014 het plan opgevat om in navolging van Hoorn met een elektrische bus langs de musea van Medemblik te rijden. Daaruit ontstond een vaste ‘Hop on/Hop off route’ vanaf het tramstation/bakkerijmuseum door de Nieuwstraat naar het Kasteel Radboud en naar het Stoommachine museum en naar de Bijenstal/Pannenkoekenstation in Opperdoes. Dat is door een aantal vrijwilligers enthousiast opgepakt.”

Verhaaltje

Om de passagiers te vermaken werd een kort verhaaltje verteld. Dat werd steeds langer, omdat ze vragen stelden. “We gingen op ontdekkingsreis in de geschiedenis van Medemblik”, vertelt Rob. “Het werd al snel te veel om te vertellen. Door verschil in belangstelling werden meerdere versies verteld. Wiebren vertelt meer over gebouwen, mensen, water en in welke tijd dat speelde. Ik leg meer de nadruk op de marine-geschiedenis van Medemblik, voornamelijk in de Napoleontische tijd. Ook de andere chauffeurs vertellen hun eigen verhaal.”

Rob en Wiebren vullen elkaar aan tijdens een rit en dat zorgt vaak voor een komische noot. “De passagiers vinden interactie altijd erg leuk”, lacht Wiebren. “Rob is vanaf het begin bij City Tours en ik één of twee jaar later, aangestoken door enthousiaste verhalen. Diverse nationaliteiten stappen in. Meestal vertellen we in het Engels, dat verstaan de meesten wel. Veel mensen kennen de bus wel en vaak krijgen wij de vraag wanneer die weer rijdt. Winkeliers en horeca zijn er blij mee.”

Op de tocht

“City Tours leeft in Medemblik, maar het voortbestaan staat op de tocht door stopzetting van subsidie door de gemeente”, laat Annemiek Mandjes weten. “Het is toch zonde als de bus niet meer rijdt? De chauffeurs krijgen vaak verbaasde reacties dat de bus gratis is.” In de praktijk zijn het niet alleen bezoekers van de musea die meerijden. Iedereen die wil, mag mee. Bezoekers zonder een museum/stoomtramkaartje wordt gevraagd of ze iets in de fooienpot willen doen. Vorig jaar maakten 1.349 personen gebruik van de City Tours.

Vrijwilligers

De bus wordt bemand door vrijwilligers, inmiddels een vaste ploeg met weinig verloop. “Ze zijn gezellig, gastvrij en vertellen onderweg hoe langer hoe meer van Medemblik, de bewoners, bezienswaardigheden, enz. In het begin reden de chauffeurs meestal alleen, maar ze vinden het veel leuker met z’n tweeën; de één stuurt, de ander vertelt. Maar dat heeft invloed op de invulling van het rooster. We kunnen nog vrijwilligers gebruiken. Chauffeurs, maar ook mensen die het leuk vinden om als gids te fungeren. Mannen en vrouwen zijn van harte welkom.”

Elk weekend

De bus rijdt vanaf half april elk weekend en in de schoolvakanties elke dag drie rondjes tussen 12.00 en 16.00 uur (dus diensten van vier uur). Behalve op maandag. Een vrijwilliger heeft altijd een leuke dag. Mensen rondrijden die altijd vrolijk zijn, want ze zijn een dagje uit. En ze beleven altijd wat. Peter herinnert zich een leuk voorval. “De City Toursbus was op weg naar kasteel Radboud en stuitte op een bruidspaar waarvan de Rolls Royce kapot was. De familie was al naar het stadhuis in Medemblik en het bruidspaar had geen vervoer. De chauffeur van de City Tours vroeg aan de passagiers om uit te stappen bij het kasteel en bracht het bruidspaar met bruidskinderen naar het stadhuis. Het paar was op tijd voor de plechtigheid.”

Blijven bestaan

City Tours moet blijven bestaan. Het is een visitekaartje van de gemeente Medemblik. “De gemeente heeft drie jaar lang financieel bijgedragen, maar nu moet de City Tours het zelf doen. Partners en musea dragen wel bij, maar zij hebben het de afgelopen twee jaar zwaar gehad. Misschien dat we de passagiers een bijdrage moeten vragen. We onderzoeken of het mogelijk is om een tweedehands bus aan te schaffen, want huren is duur. We verhuren de bus als ludiek vervoer voor familie-uitjes of een bruiloft. We kijken wat onze opties zijn om geld verdienen. Wie mee wil helpen, als chauffeur of financieel, is welkom. Neem contact op met Annemiek Mandjes, 06-40737289.

Deel dit artikel