‘Heerlijk sportweer bij Koningsspelen’

WEST-FRIESLAND – Tijdens de Koningsspelen komende vrijdag is het heerlijk sportweer. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land is een bui mogelijk. Het is in de ochtend 10 tot 15 graden.

Tekst: Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline

Dit jaar is er weer een ‘normale’ editie van de Koningsspelen. Dat betekent met een Koningsontbijt, de gezonde start van de dag. Na het ontbijt gaan de kinderen heerlijk buiten sporten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima geven het startsein voor de landelijke opening op de brede school Poptahof in Delft.

Lekker buitensportweer

Het weerbeeld ziet er vrijdag goed uit om lekker te sporten. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook enkele wolkenvelden. Over het algemeen is het droog, maar een lokale bui is niet helemaal uitgesloten. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is meest matig van kracht. In het noorden staat wat meer wind en is de noordooster vrij krachtig, 5 Bft.

Om 9:00 uur is het 9 of 10 graden. De temperatuur loopt gedurende de ochtend verder op en rond het middaguur is het van noord naar zuid 12 tot 14 graden. De maxima worden in de middag bereikt, maar dan zijn de vele activiteiten weer voorbij. Het wordt uiteindelijk 15 tot 18 graden.

Wat moeten de kinderen aan?

Voor de Koningsspelen kunnen de kinderen het best sportkleding in laagjes aantrekken, zoals een sportjack of trainingsbroek met daaronder een korte broek. Om 9:00 uur is het nog fris, maar het warmt snel op en zeker als je lekker aan het sporten bent krijg je het gauw warm. De jas en de trainingsbroek kan dan uit en de korte broek aan. De zonkracht is 4 en dat betekent dat de onbeschermde huid na ongeveer een half uur kan verbranden. Smeer je dan ook goed in als je buiten bent.

Warmste en koudste editie

De warmste editie van de Koningsspelen vond plaats op 20 april 2018. Landinwaarts was het op grote schaal zeer warm met maxima van 25 tot 28 graden. In Arcen werd het 28,9 graden. Niet eerder werd het op 20 april zo warm. Een jaar later, in 2019, vonden de Koningsspelen al plaats op 12 april. Vanwege een vrije Goede Vrijdag op 19 april, viel het evenement bijzonder vroeg. Vanwege de lente en de vroege datum werd het nergens warmer dan 10 graden. In Enschede was het toen het koudst met maxima van slechts 6,8 graden.

Deel dit artikel