Historische Stichting de Cromme Leeck viert haar 25-jarig jubileum

WOGNUM – Het 25-jarig jubileum van de Historische Stichting de Cromme Leeck wordt gevierd in het weekend van 14 en 15 mei op het erf van boerderij Welgelegen, Kerkstraat 1 in Wognum. Op zaterdag 14 mei is er een feestelijke bijeenkomst voor alle vrijwilligers. Er vinden die middag een aantal ceremoniële momenten plaats waaronder het officiële aftreden van Ina Broekhuizen. Zij draagt de voorzittershamer over aan Han Staal.

Donateurs en belangstellenden zijn zondag 15 mei van 11 tot 16 uur van harte welkom bij de monumentale stolp. De entree is gratis.

Op het erf staan kraampjes met informatie over kantklossen, bijen houden, kruiden en zuivel. Ook het Westfries Genootschap laat zien waar deze vereniging zich voor inzet. Er paraderen vrouwen en mannen in West-Fries kostuum, waaronder leden van de dansgroep Midwoud en bij het zogenoemde koppenbord kunt u zelf een foto maken in streekdracht.

Fietsen

Het achterdeel van de boerderij is te bezichtigen, daar wordt ook de film van het tv-programma BinnensteBuiten getoond. Op het erf is genoeg eten en drinken verkrijgbaar. Wie dat wil, kan bij Welgelegen starten met de fietstocht Langs land en pand. Het jubileumboekje met dezelfde titel bevat een route door het werkgebied van De Cromme Leeck. Deze route is gebaseerd op 25 artikelen, uit ieder jaarboek één verhaal. Er staat een samenvatting in van elk artikel en met behulp van een QR-code kan het hele verhaal worden opgeroepen.

Huis van Oud

Natuurlijk deelt het Huis van Oud ook in de feestvreugde. Op zondag 15 mei opent het museum aan de Grote Zomerdijk 33 in Wognum de deuren. Het thema van de tentoonstelling 2022 is Kijk op West-Friesland. Op vier kenmerken van onze regio wordt ingegaan: land, water, boerderijen en streekdracht.

Tentoongesteld worden onder meer de resultaten van opgravingen in de buurt, drone-foto’s van de Kromme Leek, miniaturen van ouderwetse voertuigen en ook kleding van vrouwen en mannen rond 1900.

Tevens zijn er een aantal filmpjes te bekijken over West-Friesland, de drone-opnames en boerderijen uit het werkgebied van de stichting.

Op het erf staan op 15 mei gemechaniseerde landbouwwerktuigen opgesteld, waaronder de gereviseerde Holder en voor het huis ligt deze zomer een schuit. Het museum is opgenomen in de fietsroute Langs land en pand.

Op 15 mei is het Huis van Oud open van 11 tot 16 uur. Gratis entree op deze dag. Koffie/thee met krentenmik of koek is verkrijgbaar. Het museum is vervolgens iedere zondag geopend van 14 tot 17 uur, tot en met eind september.

Deel dit artikel