Hoe Je Kamerplanten Optimaal Kan Laten Groeien

Deze inhoud is gesponsord.

Planten binnenshuis laten groeien en verzorgen is niet altijd vanzelfsprekend. We geven je graag enkele tips van kenners om ook jouw woonkamer helemaal groen te kleuren. Als je deze eenvoudige regeltjes naleeft verhoog je drastisch de groeikansen van je plant.

Wanneer hebben we de watergieter nodig? 

Te weinig water is natuurlijk nooit goed voor planten. Maar we hebben echter vaak genoeg de neiging om onze planten te laten verdrinken. De grond in de pot moet vochtig aanvoelen, maar mag niet overstromen. Ga ook na of de planten die jij hebt niet beter een verstuiver dan de gieter nodig hebben.

Hou de temperatuur in de gaten

Plaats planten absoluut niet op plekken waar de vorst erbij kan. Ook vlak in de zon achter glas kan een even slechte invloed hebben. Probeer ook om de tocht zoveel mogelijk te beperken. Probeer derhalve de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Tijdens de nacht mag die maximaal 10 graden zakken.

Licht is heel belangrijk

Planten ondergaan iedere dag een fotosynthese, weet je nog uit de biologieles? Net als bij onze longen moet de stikstof eruit en verse zuurstof erin. De juiste verlichting zoals die van de Mutoo lampen kunnen hier perfecte oplossingen bieden.

 

Vooral tijdens de donkere wintermaanden is het van belang om planten van de juiste belichting te voorzien als ze bijvoorbeeld  in een kamer staan ver van het daglicht.

Kies de juiste pot en de juiste grond

Maak niet de fout om je plant in een te grote pot te planten. Als de wortels voldoende ruimte hebben is dat voldoende. Zodra je plant gaat groeien kan je die verpotten naar een groter exemplaar.

 

Ook de keuze van de plantgrond is heel belangrijk. Kies voor een goede kwaliteit. Het zal sowieso goedkoper zijn dan je planten te moeten vervangen. En ze teloor zien gaan is wel het laatste dat we willen zien.

 

Kies ook de juiste grond voor de juiste plant. Vraag het eventueel aan de verkoper als je het niet weet. Sommige planten vragen vaste grond, anderen dan weer mulle.

De grond in de pot blijft niet onbeperkt goed. De plant zal alle voeding eruit halen en de afvalstoffen erin achterlaten. Vervang de grond op tijd.

Pas op met kunstmest 

Kies voor voeding en niet voor chemicaliën. En overdrijf vooral niet. Gemiddeld is 1 keer per maand mest geven voldoende wanneer de planten in bloei gaan. Tijdens de wintermaanden kan je dat zelfs nog terugschroeven of zelfs helemaal stoppen.

Foto: Pexels foto

Deel dit artikel