RTV West-Friesland

Foto: Jimmie Hjärtström
WF7

Hoorn gaat de strijd aan tegen Snus, een Zweeds verslavend nicotinemiddel

HOORN – Het gebruik van het verslavend middel Snus neemt toe in Hoorn. Dit wijst een inventarisatie vanuit het (boven)regionale In Control of Alcohol & Drugs en het lokale programma Jongeren, Alcohol en Drugs uit. Vanuit deze programma’s treft gemeente Hoorn daarom, in samenwerking met Brijder Jeugd, Stichting Netwerk, HALT, GGD Hollands Noorden en de middelbare scholen, maatregelen om de handel in en het gebruik van Snus tegen te gaan. 

Met het uit Zweden afkomstige ‘Snus’ kun je nicotine binnenkrijgen zonder te roken. Bij Snus zit de tabak in een zakje dat onder de bovenlip wordt geplaatst. Via de bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht. Snus is schadelijk voor de gezondheid: nicotine is giftig en verslavend en leidt onder meer tot een verhoogde hartslag, een geprikkeld zenuwstelsel en een verhoogde afgifte van adrenaline.

Snus-varianten

De originele snus (met tabak) is verboden in Nederland vanwege Europese wetgeving. Maar sinds het verbod zijn er diverse Snus-varianten opgedoken, zoals Snus zonder tabak maar met nicotine en Snus met CBD, de werkzame stof in cannabis. Sinds november 2021 mogen ook de nicotinezakjes zonder tabak niet meer verkocht worden in Nederland. Snus met CBD is nog wel legaal. Het verschil tussen de varianten is moeilijk te zien, dus is het onduidelijk of de jongeren een legale of illegale Snus-versie gebruiken.

Aanpak

Jongerenwerkers van Stichting Netwerk gaven begin 2021 de eerste signalen dat jongeren Snus verkopen aan kinderen op middelbare scholen in Hoorn. De verkoop zou lopen via social media zoals Snapchat. Daarop heeft de gemeente Hoorn samen met Brijder Jeugd, Stichting Netwerk, HALT, GGD Hollands Noorden en middelbare scholen een aanpak ontwikkeld om het Snus-gebruik onder jongeren te verminderen.

Voorlichting
Brijder Jeugd geeft voorlichting op scholen aan docenten en aan jongeren van wie bekend is dat zij Snus gebruiken. Handhavers van de gemeente en jongerenwerkers van Stichting Netwerk spreken jongeren op straat aan over Snus en de gevaren hiervan. Begin 2022 heeft een aantal middelbare scholen in Hoorn een verbod op het gebruik van Snus opgenomen in hun huisregels. Nu het gebruik van Snus toch nog toeneemt, willen Brijder Jeugd en de gemeente via voorlichtingsbijeenkomsten ook ouders van middelbare scholieren in Hoorn betrekken bij het verminderen van het Snus-gebruik. Verder willen zij extra middelen inzetten om jongeren te wijzen op de gevaren van Snus.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen