Hoorn keert leefgeld uit aan Oekraïense vluchtelingen

HOORN – De gemeente Hoorn gaat leefgeld uitkeren aan Oekraïense vluchtelingen. Ook komt er een vergoeding aan vluchtelingen die bij inwoners thuis wonen, voor een bijdrage aan de kosten van het gastgezin. Hoorn loopt hiermee vooruit op de regeling van de Rijksoverheid.

In Hoorn worden inmiddels ruim 70 Oekraïense vluchtelingen bij inwoners thuis opgevangen. Een veel gestelde vraag is of gastgezinnen ook een bijdrage in de kosten kunnen krijgen. De Rijksoverheid heeft laten weten te werken aan een regeling voor leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar dat het nog even kan duren voordat dit helemaal rond is. Hoorn wil voorkomen dat vluchtelingen of gastgezinnen in afwachting van de Rijksregeling in de financiële problemen komen. Daarom heeft de gemeente besloten om vooruitlopend op de Rijksregeling alvast leefgeld uit te gaan keren.

Leefgeld

De Rijksregeling gaat uit van 60 euro leefgeld per persoon per week, voor zowel volwassenen als minderjarigen. Vluchtelingen in een particuliere opvang, zoals bij een gastgezin, krijgen een extra toelage om bij te dragen aan het huishouden. Het gaat om 75 euro per week voor het eerste gezinslid, bovenop het basisbedrag van 60 euro (dus 135 euro). Voor het tweede gezinslid is de extra toelage 25 euro, voor het derde en vierde is dit 12,50 euro. Per gezin dus max 125 euro per week.

De gemeente Hoorn heeft contact met de vluchtelingen en gastgezinnen over deze regeling.

 

 

Deel dit artikel