Hoorn komt half december met realtime handhaving vuurwerkoverlast

HOORN – Het jaar loopt weer op zijn einde en al een paar weken hoor je in Hoorn met enige regelmaat weer (zwaar) vuurwerk worden afgestoken. Om de overlast in te perken wordt er nu al gehandhaafd door de gemeente Hoorn maar vanaf halverwege december zal de gemeente Hoorn realtime gaan handhaven.

Dat start al door vanaf december in te zetten op preventie, wat mag wel en wat mag niet en wat de consequenties zijn van het te vroeg afsteken van (zwaar) vuurwerk.

Woordvoerder Marieke van Leeuwen zegt in een reactie tegen RTV WF: “In de weken korter voor Oud en Nieuw houden we speciale realtime handhavingsacties, waarbij mensen via Facebook kunnen melden en de toezichthouders daar direct op af gaan.

Hoge boetes en zelfs celstraf voor afsteken vuurwerk

Wie het afsteekt, krijgt minimaal €250 boete. Gaat het om illegaal vuurwerk, dan is de boete minimaal €400. Daders van 12 tot 18 jaar kunnen ook een Halt-straf krijgen. Omdat de boete minimaal 100 euro is krijgt de overtreder automatisch een strafblad wat weer gevolgen kan hebben bij het aanvragen van o.a. een hypotheek of bij het solliciteren naar een baan.

 

Deel dit artikel