Hoornse kermis met Freefall Extreme, Toxic, Hurricane en nog veel meer!

HOORN – In de binnenstad van Hoorn is het van zaterdag 6 tot en met maandag 15 augustus tien dagen lang kermis. Met 67 attracties is het een van grootste kermissen van Nederland en de enige kermis met de titel Nationaal Immaterieel Erfgoed. Hoogtepunten zijn deze editie de Freefall Extreme, Hurricane, Samba Ballon en Funhouse Après-Ski. Wethouder René Assendelft opent zaterdag 6 augustus de 576e editie van de Hoornse kermis aan de Spoorstraat. Rapper Silcas en Levi Noë  verzorgen een optreden.

Qua omvang en kwaliteit staat de kermis van Hoorn in de top 5 van kermissen in Nederland. De combinatie van winkels, terrassen, de monumentale omgeving, het gevarieerde aanbod en de toegankelijkheid maken de Hoornse kermis tot een landelijke publiekstrekker.

Programma

Zaterdag 6 augustus: opening

Vanaf 13.00 uur starten we op het Dal met muziek, om 13.30 uur gevolgd door een optreden van rapper Silcas en Levi Noë. Paw Patrol is ook aanwezig! En om 14.00 uur is de officiële opening van de kermis door wethouder René Assendelft.

Zondag 7 augustus: kermis-mis

De kermis-mis met aalmoezenier Bernard van Welzenes is om 11.00 uur. Zoals gebruikelijk op de autoscooter aan de Gedempte Turfhaven. Na de mis is er een samenzijn in de poffertjeskraam op het Dal. Vanaf 14.00 uur komt de vrolijke scooterclown Desalles langs.

Maandag 8 augustus: ouderenmiddag en roze maandag

Op ouderenmiddag kunnen bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen met hun vrijwilligers een rondje over de kermis maken. De Hoornse zanger E.J. Fillee treedt op bij de poffertjeskraam op het Dal. Aanvang 13.30 uur. ’s Avonds vindt op de Dubbele Buurt ‘Roze maandag’ plaats.

Dinsdag 9 augustus: prikkelarme kermis

Knipperende lampjes, harde muziek en snelle bewegingen zijn allemaal prikkels en obstakels die het voor sommige mensen onmogelijk maken om naar de kermis te gaan. Daarom wordt op dinsdag 14 augustus tussen 12.00 en 15.00 uur voor de zesde keer een ‘prikkelarme kermis’ georganiseerd. Zo kunnen mensen met autisme, epilepsie, ADHD, een lichtverstandelijke beperking of hooggevoeligheid ook van de Kermis genieten. Kermisexploitanten zorgen ervoor dat de lampjes zo min mogelijk knipperen, de attracties niet op volle snelheid draaien en de volumes minder hard zijn.

Woensdag 10 augustus: familiedag en vrouwenavond

Familiedag met vanaf 12.00 uur: gratis schminken door Stichting Netwerk op meerdere locaties.

13.00 uur en om 15.00 uur de karakters van Frozen veroveren de binnenstad samen met Bing en Flop.

Voor de kinderattracties bedraagt de entree tussen 12.00 en 19.00 uur 1,50 euro en voor het meeste grootvermaak 2,50 euro. ’s Avonds is het speciaal voor de vrouwen: vrouwenavond!

Vrijdag 12 augustus: Helaas geen vuurwerkavond

Door de werkzaamheden aan de dijk is het helaas niet mogelijk om dit jaar het vuurwerk af te steken. Volgend jaar gaan we extra knallen!!

Vanaf 14.00 uur komt de vrolijke scooterclown Desalles langs.

Maandag 15 augustus: lappendag

Op deze dag staan op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt 250 kramen en vele standwerkers. Om 06.00 uur start het koopjesjagen in de winkels en bij de kramen. Om 15.00 uur sluit de Lappendag markt. Vanaf 08.00 uur openen de kroegen. Van 18.00 uur tot 20.00 uur wordt er geen alcohol geschonken. Op Lappendag is het stadhuis gesloten.

Praktische informatie

Website en kermiskrant

De website www.kermis-hoorn.nl bevat informatie over onder meer de attracties, het programma, kortingsbonnen en de verkeersmaatregelen. De speciale Kermiskrant valt op zondag 31 juli in Westfriesland in de bus, als bijlage bij het huis-aan-huisblad Zondag. De Kermiskrant bevat aanbiedingen van alle kermisexploitanten.

Opbouw

De opbouw van de grote attracties op de Vale Hen gaat op dinsdag 2 augustus van start. De opbouw van de andere attracties start op woensdag 3 augustus vanaf 18.00 uur.

Kermisteam

Tijdens de kermis is het kermisteam telefonisch bereikbaar op het nummer 06 20000255. De teamleden zijn herkenbaar aan hun oranje T-shirt.

Openingstijden

De kermis gaat bijna iedere dag om 14.00 uur open. Dinsdag 9 augustus start de speciale prikkelarme kermis om 12.00 uur. Woensdag 10 en zaterdag 13 augustus begint de kermis om 12.00 uur. De kermis stopt om 00.00 uur. Op vrijdag 12 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uur langer, tot 01.00 uur. 

Fietsenstallingen

Er zijn gratis beheerde fietsenstallingen op de kop van de Veemarkt en aan het eind van de Gedempte Turfhaven. Op de Veemarkt zijn de beheerders aanwezig op alle kermisdagen tot 18.00 uur. Op de Gedempte Turfhaven tot 19.00 uur. 

EHBO

Vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen de EHBO-post op het Dal. De post is geopend wanneer de kermis open is. 

Pendelbus

Een gratis pendelbus maakt het aantrekkelijk om op maandag (Lappendag) op het terrein van Hof van Hoorn (Van Aalstweg) te parkeren. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd.

De pendelbus rijdt op maandag 20 augustus (Lappendag) van 7.00 tot 17.00 uur tussen Hof van Hoorn en het Stationsplein.

Toiletten

Op de Dubbele Buurt, de Gedempte Turfhaven, het Dal en de Roode Steen staan toiletwagens. 

Zaterdagmarkten

Tijdens de kermis verhuizen de reguliere zaterdagmarkten van 6 en 13 augustus naar het Grote Noord.

Drank op Lappendag

De cafés in de binnenstad zijn op Lappendag tussen 18.00 en 20.00 uur gesloten. Ook is het verboden voor alle horecabedrijven in Hoorn om hun bedrijf, of delen daarvan, tijdens deze uren te openen voor feesten met een niet besloten karakter. De burgemeester heeft de slijterijen, afhaalrestaurants en supermarkten in de binnenstad verboden na 18.00 uur (zwak-) alcoholhoudende drank te verkopen. Ook geeft de burgemeester deze winkels in overweging om van 18.00 tot 20.00 uur te sluiten.

Verkeersmaatregelen

Er worden van 1 tot en met 19 augustus diverse verkeersmaatregelen genomen om het verkeer zo goed mogelijk in en naar de stad te laten rijden:

Parkeergelegenheden

 • Het parkeerterrein Pelmolenpad is vanaf maandagochtend 1 augustus afgesloten om ruimte te maken voor de woonwagens van de kermisexploitanten.
 • Op het parkeerterrein Noorderveemarkt kan (betaald) geparkeerd worden. Behalve op zondag 14 augustus en maandag 15 augustus,
 • Het parkeerterrein Vale Hen is van 2 tot en met 17 augustus afgesloten.
 • Een gedeelte van het parkeerterrein op de Veemarkt is van 4 augustus tot 16 augustus afgesloten.
 • Het parkeerterrein Nieuwe Wal blijft beschikbaar voor (gratis) parkeren.

Extra parkeergelegenheden

 • Vanaf zaterdag 6 augustus tot en met maandag 15 augustus kunt u na 11.00 uur parkeren op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en de Hulk.
 • U kunt gratis parkeren op de Prismalocatie aan de Melkweg.

Fietsenstallingen

 • Vanaf donderdag 4 augustus worden gratis fietsenstallingen ingericht op de Gedempte Turfhaven, Veemarkt en de Westerdijk (nabij Schouwburg).

Afgesloten straten en wegen

 • Van 3 tot en met 19 augustus geheel of gedeeltelijk afgesloten: Dal, Gedempte Turfhaven, Gouw, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwland-Oost, Nieuwstraat, gedeelte Breed, Spoorstraat.
 • De Roode Steen is tijdens de kermis vanaf 12.00 uur afgesloten voor het verkeer.
 • Breed en Achterom zijn van 3 tot en met 19 augustus afgesloten voor grote voertuigen.
 • De rijstrook van de Hoge Vest, aan de zijde van het parkeerterrein Vale Hen wordt als dat nodig is op 2, 3, 4 en 5 augustus gedeeltelijk afgesloten voor het lossen van de pakwagens. Het verkeer wordt in dat geval geregeld door verkeersregelaars.

Extra verkeersmaatregelen op Lappendag

 • Veemarkt westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeerterrein), de Wijdesteeg en de Achterstraat zijn afgesloten voor het verkeer.
 • Westerdijk ter hoogte van het Breed is tussen 12.00 en 14.30 uur afgesloten voor voertuigen, uitgezonderd aanwonenden en bestemmingsverkeer.

Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang. De enige uitzondering is de Westerdijk: de Westerdijk richting haven is vanaf het Breed tussen 14.30 en 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten. 

Foutparkeerders

Tijdens de kermis is het verboden om te parkeren op het kermisterrein. Tijdens Lappendag is het verboden om op het marktterrein te parkeren. Parkeerders die hun auto op een plek neerzetten waar dat (tijdelijk) verboden is, lopen het risico dat hun auto wordt weggesleept. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk en komen voor rekening van de overtreder.

Deel dit artikel