In 3 stappen naar een duurzamere woning

Duurzaamheid wordt een steed belangrijker thema. Vooral met de opwarming van de aarde is het er ons alles aan gelegen om de CO2 uitstoot tot het minimum te beperken. Uiteraard is het vooralsnog een utopie om te denken dat we volledig CO2 vrij door het leven kunnen gaan, maar wie weet hoe de toekomst er over enkele (tientallen) jaren eruit ziet. Voor nu is het dus zaak dat we het doen met de middelen die we hebben. Om er dus voor te zorgen dat we allemaal ons steentje hieraan bijdragen, is het verduurzamen van onze woning een goede manier om dit te doen. Om je een idee te geven hoe je dit kunt doen, hebben we een aantal tips voor je.

Gebruik minder energie

Een van de eerste stappen die je kunt zetten om je huis duurzamer te maken, is het besparen op je energie. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je verwarming lager te zetten in de winter of bewuster te leven en minder elektriciteit te gebruiken. Er zijn ook verschillende soorten duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen of zonne-energie, die je kunt overwegen om aan te schaffen. Je zult namelijk merken dat wanneer je met een aantal kleine veranderingen begint, je dit op ten duur zeker aan je maandbedrag gaat merken. hierbij kun je denken aan een paar minuten minder douchen of bijvoorbeeld de verwarming een uur voordat je naar bed toe gaat uit.

Isoleer je huis

en andere manier om energie te besparen en je huis duurzamer te maken, is door het isoleren van je woning. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de muren of het dak te isoleren. Op deze manier blijft de warmte beter binnen en hoef je minder stoken, waardoor je weer energie bespaart. Naast het isoleren van je dak, muren of vloeren, kan het ook zo zijn dat je in je huis te maken hebt met koudebruggen. Om dit op te lossen is het raadzaam hier een kantplank geisoleerd voor de plaatsen. Dit voorkomt dat de koudebrug in stand wordt gehouden en je onnodig veel extra energie kwijt bent terwijl je dit eenvoudig kunt verhelpen. Ook is het belangrijk om te kijken naar eventuele naden en gaten. Deze kun je vervolgens opvullen met lijm purschuim. Deze pur zet namelijk uit, waardoor er geen tocht meer doorheen kan komen.

Gebruik duurzame materialen

Als je gaat verbouwen of nieuwe meubels aanschaft, kun je er ook voor kiezen om duurzame materialen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan FSC-gecertificeerd hout of PVC-vrije materialen. Op deze manier draag je ook weer bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast kun je het natuurlijk veel breder trekken dan alleen je woning en inrichting. Zo kun je ook minder vlees eten en in plaats van met de auto, met de fiets naar je werk toe gaan als de afstand zich ervoor leent. Zoals je dus kunt zien zijn er ontzettend veel dingen die jij kunt doen om bij te kunnen dragen aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Wanneer we dit met elkaar doen, zullen we zien dat we zeker iets kunnen doen tegen de opwarming van de aarde

Deel dit artikel