RTV West-Friesland

Bedrijven

Intermaris gaat samen met sociale huurders wooncomplex vormgeven

HOORN – Twee jaar geleden kwam Intermaris naar buiten met de online campagne ‘Sociaal & Samen in Blok 14’, een uniek woonproject voor huurders met een sociaal hart. Middenin hét nieuwe woon- en werkgebied van Hoorn, het Holenkwartier, realiseert Intermaris een nieuw woongebouw met 60 sociale huurappartementen. Dat doet zij niet alleen, maar samen met haar toekomstige bewoners. Inmiddels mogen we weer fysiek bij elkaar komen en daar wordt maar wat graag gebruik van gemaakt.   

Donderdag was het zover. De toekomstige bewoners kwamen voor het vormgeven van de gemeenschappelijke ruimtes bij elkaar in wijkcentrum De Zaagtand. Een feest der herkenning, want zij leren elkaar zo langzamerhand goed kennen. Er ontstaan vriendschappen en er is een clubje dat elke week met elkaar wandelt. Al voordat men er woont is de verbinding aanwezig. Uniek aan Blok 14 is dat toekomstige bewoners zelf elementen van het gebouw, de appartementen en de gemeenschappelijke buitenruimtes mogen vormgeven.

Dat vormgeven gebeurt samen met een groenarchitect van Atelier Groenblauw en een ruimtelijk architect van DOOR architecten. Beiden overigens geselecteerd op duurzaam en klimaatbestendig werken. Circulariteit, biodiversiteit, klimaat adaptief, etc. zijn begrippen, die niet meer weg te denken zijn bij Intermaris. De avond begon met een korte presentatie van de architect. Zij benadrukte dat de gemeenschappelijke ruimte het verschil maakt, niet alleen voor ontmoeting, maar ook voor duurzaamheid. Samen maak je intensiever gebruik van de ruimte. Het kan een plek worden waar je spullen deelt en ruilt, waar je spullen repareert en recyclet. Materialen en meubelen krijgen daar een tweede leven.

Na de presentatie gingen de aanwezigen in groepjes aan de slag met moodboards. Ze plakten stickers op de borden met de sfeer en kleuren, die hen het meeste aanspreken. En met elkaar gaven ze de gemeenschappelijke ruimten vorm. Er werd hevig gediscussieerd of er sporttoestellen moesten komen of een speelhoek voor kinderen. Of allebei. De meesten zagen een keukenblok en lange tafel ook wel zitten. Samen koken en eten, dat verbindt. Gelukkig is er ruimte genoeg. Een paar weken terug rondde men de workshops over de gemeenschappelijke binnentuin en dakterrassen af. Centraal daarbij stond dat het een prettig verblijfsgebied moet zijn, waterrobuust, hitte- en droogtebestendig en biodivers. Ook hier staan gezamenlijk koken (bbq) en ontmoeten centraal.

Op de vraag wat de toekomstige bewoners zo mooi vinden aan dit concept, kwamen verschillende reacties. Zo liet Cynthia Baas weten, ‘Ik ben alleenstaande moeder en ik vind het een fijn idee dat als ik niet thuis ben, mijn kind toch mensen om zich heen heeft. Mensen die op hem letten, dat geeft mij een veilige basis’. Camille Johns woont nog maar kort in Hoorn. De oproep van Intermaris voor een gemeenschappelijke woonvorm vond zij uniek en zij meldde zich direct aan. ‘In New York woonde ik als kind in een dergelijke woonvorm met mijn ouders en nu woont mijn volwassen zoon in Amsterdam ook in een pand met gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten. Ik vind het dan ook heel bijzonder om hier in Hoorn mee te denken en bouwen aan dit project. Ook al zou ik niet ingeloot worden, dan nog voel ik mij bevoorrecht dat ik mijn steentje kon bijdragen.

Circa 500 bewoners meldden zich twee jaar geleden aan en daarvan zijn er zo’n 70 actief. Geïnteresseerde huurders kunnen zich nog steeds melden. Zij missen dan wel een groot deel van de participatie en kunnen daardoor minder woonpunten verdienen. Na de zomer start de selectieprocedure met onder andere een motivatiebrief- en gesprekken. De bouw start eind 2022 en de toewijzing van de woningen is begin 2023. Op de website www.blok14.nl is alle informatie te vinden en staan de voorwaarden voor deelname.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen