ENKHUIZEN – “Ik woonde eerst bij beschermd wonen, maar dat ging niet. Er was veel agressie. Toen eindigde ik bij het Leger des Heils. Kreeg eerst een kamer boven, maar ik belandde op de nachtopvang. Daar heb ik twee jaar gezeten,’ aldus J….

J… is ook nooit meer ‘naar boven’ gekomen ‘Het was wel de bedoeling. Maar dan geen ze stemmen, zeg maar een soort democratisch stemmen. Ik stond vaak op nummer 1, maar werd elke keer weggestemd. Het personeel stemt. J.. vertelt dat als iemand de “pik” op je heeft, je niet naar boven gaat, Je moet ‘boven’ blijkbaar verdienen. Je moet ’s morgens naar buiten, behalve als je schoonmaakt. Je moet een soort sloofje zijn om een eigen kamer te kunnen krijgen,‘ is de conclusie van J….(Naam bekend bij de redactie)

Schrijnende teksten uit het zwartboek wat de fractie van de SP uit Enkhuizen heeft samengesteld over Dak- en thuislozen in West-Friesland. Margreet Keesman, Gelske Nauta en Win Hoogervorst zijn de samenstellers.

Wrange uitspraken. We konden wel 60 verhalen optekenen, voegt Keesman toe. Zoals; ‘Als majoor Bosschardt dit zou horen wat er bij het Leger des Heils in Hoorn gebeurde, draaide ze zich om in haar graf”….hij heeft, M…nu een leuk plekkie in een woon-zorgcomplex in Hoorn. Hij heeft mazzel gehad, zegt hij zelf. Na ruim drie maanden ‘leger’ kon hij daar weg.’

Margreet Keesman is niet echt tevreden over de brief aan de 7 gemeenten in West-Friesland en wilde graag n.a.v. wat de wethouder van Hoorn  Kholoud Al Mobayed als verantwoordelijk in de regio en de wethouder van Opmeer Rabella Wiersma hadden verteld in het interview bij RTV West-Friesland.

Lees ook: SP komt met zwartboek over dag- en thuislozenopvang West-Friesland

Het onderzoek is opgestart en wij, van RTV West-Friesland hebben inmiddels contacten gelegd met woordvoerders van Het Leger des Heils.

Beide daklozen wilden niet bij naam genoemd worden, namen zijn wel bekend bij de redactie