Inwoner Enkhuizen noemde zijn Lawinepijlen en nitraten zelfverdedigingsmiddelen

ENKHUIZEN – De economische politierechter in Haarlem heeft donderdag de strafzaak behandeld tegen de 34-jarige Thomas S. uit Polen. S. werd op 30 augustus vorig jaar aangehouden aan de Slikkerdijk in Wervershoof met een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk op zak. S. woonde destijds nog in Enkhuizen. Donderdag was hij niet aanwezig bij de behandeling van zijn strafzaak om zijn kant van het verhaal te vertellen. Ook was er geen advocaat aanwezig om S. te verdedigen.

De politie kreeg op 30 augustus de telefonische melding dat er een man aan de Slikkerdijk verdacht gedrag vertoonde. De politie was kort daarna ter plaatse. S. bleek nog altijd in de buurt bij woningen aan te bellen. Hij vroeg de bewoners telkens om water. Volgens de politie stak er een lawinepijl uit de zwarte sporttas die S. bij zich droeg. Hij bleek vervolgens 39 nitraten en 13 lawinepijlen in zijn tas te hebben. S. verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij een fietstocht aan het maken was.

Het vuurwerk zou hij bij zich hebben om zichzelf te verdedigen tegen mensen die achter hem aan zaten. De officier van justitie eiste een boete van 1000 euro en 60 uur voorwaardelijke werkstraf tegen de man.

De politierechter besloot dit vonnis enigszins te matigen, omdat S. als fietsmonteur slechts 1500 euro netto per maand verdient. Ze veroordeelde hem tot een boete van 750 euro, en 60 uur voorwaardelijke werkstraf.

Deel dit artikel