Inwoner Enkhuizen wil dat gemeente optreedt tegen houtkachel

ENKHUIZEN – Bob Sikkema wil dat de gemeente optreedt tegen een houtkachel in zijn buurt, waarvan hij naar eigen zeggen ziek wordt. ,,Die controles van de gemeente snijden volgens mij geen hout´´, zei hij dinsdag bij de bestuursrechter in Haarlem. Enkhuizen vindt dat er geen sprake is van overlast na metingen van een toezichthouder.

,,Het daalt hier gewoon neer in mijn straat. Het is net een dispenser, die ze over je leegspuiten. Ik word ziek van de rook. Echt, het kost mij mijn gezondheid. Ook anderen hebben er last van, zoals kinderen in mijn straat met longproblemen.” Sikkema ei dat hij in de winter niet in zijn tuin kan komen om bijvoorbeeld zijn ramen te lappen. ,,In de deuropening staan, is al slecht voor me.”

De eigenaar van de kachel zag het probleem niet, vertelde hij aan de rechter. ,,Ik stook niet onder windkracht 3. Ik houd me aan alle richtlijnen, die hiervoor zijn. Ook stook ik niet met mist. Er is niets aan de hand. Ik denk dat hij last heeft van andere kachels in de buurt. Ik stook namelijk schoon hout en zij werken met briketten. Die zijn veel schadelijker.

Een ambtenaar van de gemeente vertelde dat een toezichthouder meerdere keren heeft gemeten. De eerste controle constateerde hij dat de schoorsteen te laag was van de eigenaar van de betrokken houtkachel. Die liet zijn schoorsteen verlengen met een meter en daarna was er geen probleem meer, vond de gemeente.

De eigenaar van de kachel zei dat hij alleen stookt als het echt heel koud is als aanvulling op zijn centrale verwarming. ,,Voor de gezelligheid en tegen de kou. Mijn huis is niet goed geïsoleerd.” De klager betwijfelt dat. ,,Volgens mij stookt hij veel vaker. Het is toch van de zotte dat je elkaar maar mag uitroken in dit land? Als het een bedrijf was, dan had de gemeente allang actie ondernomen. Nu mag het allemaal maar, terwijl iedereen weet dat hout stoken slecht is voor mensen met last van hun longen. Voor iedereen eigenlijk.”

De gemeente ziet voor haar geen taak weggelegd en vindt ook niet dat er extra onderzoek nodig is naar de kwestie door een extern bureau. ,,Na de metingen kwamen we erachter dat het in orde is.” De klager vond het raar dat dit onderzoek wel was toegezegd, maar er uiteindelijk niet kwam.

De rechter doet over zes weken uitspraak.

Deel dit artikel