Inwoner Opperdoes wil verdere uitbreiding 30km/u zone, ‘het is niet veilig meer’

OPPERDOES – Een inwoner van Opperdoes heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraad en het college van Medemblik met een betoog voor verdere uitbreiding van de 30km/u zone in Opperdoes.. Het is al een jarenlang voortslepend probleem in Opperdoes, maar ook in de overige kernen van de gemeente Medemblik, dat veel weggebruikers te snel rijden door het dorp.

Vooral het zware verkeer zoals de tractoren razen volgens de bewoner vaak met hoge snelheid door het dorp wat zorgt voor veel overlast. Een oplossing is het verlengen van de parallelweg langs de Markerwaardweg maar deze weg is van de provincie en die maakt geen haast met het verlengen van deze weg.

De briefschrijver, die niet met zijn/haar naam vermeld wil worden schrijft in de brief: ‘Gezien de N240 van de provincie is, kan gemeente Medemblik niet veel veranderen aan de route van het verkeer. Wat men echter wel kan is het verkeer in betere banen lijden. Zo pleit ik voor een vergroting van de 30km/u zone met 170 meter. De 30km/u zone begint nu namelijk bij nummer 38, maar gezien de bebouwing zou deze moeten worden verplaatst naar het begin van de bebouwing, ter hoogte van de kruising Nieuweweg/Almereweg.’

Als mogelijke oplossing ziet de briefschrijver het volgende voor ogen:

  • Onveilige verkeerssituatie; Een deel van de Nieuweweg heeft niet aan beide kanten een trottoir. Samen met auto’s die parkeren op het trottoir, zorgt dit ervoor dat voetgangers over de 50km/u weg moeten lopen, waar ook grote brede tractoren, vrachtwagens en bussen rijden.
  • Trillingen; Het verkeer rijdt langs 90 jaar oude huizen welke op staal zijn gefundeerd. Dit zorgt voor rinkelende kopjes, contactgeluid, scheuren in de gevels en verzakkingen. Het kwalijke hiervan is dat funderingsschade serieuze kosten met zich mee kunnen brengen, terwijl de bewoner hier niets aan kan doen. Zowel de weg, als de brug ter hoogte van nummer 38/21, als de huizen aan deze weg zijn gebouwd in een tijd dat er nog geen tractoren met 50km/u rondreden van meer dan 10 ton exlusief aanhanger. De brug is behoorlijk verstevigd, maar van bewoners wordt klaarblijkelijk verwacht dat men dit zelf oplost.

Voor de briefschrijver is het een win-win situatie als de gemeente Opperdoes als 30km/u zone gaat instellen. Zeker gezien het stukje Nieuweweg waar 15 huishoudens wonen en wat is aangewezen als doorstroomzone die weer ophoudt na huisnummer 38.

De briefschrijver heeft uit eigen onderzoek geconstateerd dat 30km/u verbodsborden de snelheid wel omlaag haalt, al zullen er altijd bestuurders zijn die zich nergens iets van aantrekken, en dat de gemeente niet hoeft te investeren in nieuwe borden, enkel deze te verplaatsen.

Ook de komst van een flitspaal juicht de briefschrijver van harte toe..

Deel dit artikel