Irene Schouten niet echt tevreden na haar recordrace, ‘ik kan sneller’

HOOGKARSPEL – ‘Ik kan sneller, een stuk sneller, maar ben wel blij hoor met mijn Nederlands Record op de 3000 meter,’ zegt ze tegen de verslaggever van de NOS na afloop van haar recordrace, een race die haar bracht tot op 8/10e van het wereldrecord. Een tijd die ze zelf ook niet had verwacht omdat ze nu in een trainingsperiode zit.

Op de eerste 1500 meter leek het er niet op dat Schouten al gewend was aan de droge lucht van de baan in Salt Lake City, door de hoge ligging moeten de sporters door ijle lucht rijden en zorgt regelmatig voor problemen aan de luchtwegen en zuurstof tekort. Maar Irene Schouten kwam dinsdag pas aan in Salt Lake City rechtstreeks vanaf Tenerife waar zij ook op hoogte op de fiets aan het trainen was.

Nu is het maar hopen dat zij dit  kan volhouden tot en met de Olympische Spelen die over 62 dagen in China van start gaan, mits corona geen roet in het eten gaat gooien. China kent een zeer streng coronabeleid en een zeer streng quarantinebeleid.

Maar als Irene haar vorm kan vasthouden dan mag in Hoogkarspel de platte kar alvast in gereedheid worden gebracht, dan heeft Hoogkarspel (Drechterland) haar Olympisch Kampioen en waarschijnlijk ook nog op 3 onderdelen, de drie- en vijfduizend meter en op de massastart en misschien ook nog wel een medaille op de ploegenachtervolging.

Geen onderdeel van Team Medemblik

De zaakwaarnemer van Irene Schouten heeft aan de gemeente Medemblik laten weten dat Irene geen gebruik gaat maken van de mogelijkheid om onderdeel van Team Medemblik te gaan worden. Team Medemblik is opgericht om topsporters uit de gemeente Medemblik, Irene woonde voor zij ging trouwen in Andijk, en had Irene graag binnen haar gelederen gehad.

Door het drukke schaatsseizoen zit Irene geen kans om als lid van Team Medemblik tijd vrij te maken om aan de eis om een maatschappelijke tegenprestatie te leveren te voldoen. Wethouder Joset Fit laat weten dat  zij en de rest van het college van Medemblik teleurgesteld is, ‘zij laat nu commerciële belangen prefereren boven maatschappelijke belangen,‘ aldus de wethouder van Medemblik

Wethouder Fit gaat wel kijken of Irene Schouten op een andere manier aan de gemeente Medemblik is te binden.  Volgens Wethouder Fit is het voor de gemeente Medemblik financieel niet mogelijk om te concurreren met de commercie, ‘daarvoor is onze financiële positie gewoon niet goed genoeg,’ aldus de wethouder.

Maar eerst komt straks nog het Olympisch kwalificatie toernooi eind deze maand waar Irene Schouten de kans krijgt om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in China.

Deel dit artikel