Isolatiefonds Hart voor Medemblik levert laag- en middeninkomens 50 euro per maand op

MEDEMBLIK – Hart voor Medemblik maakt het eerste plan van de totaal vier aangekondigde plannen bekend voor de aankomende begroting. Het eerste plan van de fractie is een ‘revolverend’ isolatiefonds. Het uitgeleende geld komt weer terug zodat het opnieuw beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Dit is een manier van gezond financieren.

Hart voor Medemblik fractievoorzitter Tjeu Berlijn: “Ons plan om een revolverend isolatiefonds op te zetten gaan de lage- en middeninkomens, volgens onze berekeningen, direct 50 euro per maand op vooruit. Een mooie bijkomstigheid van onze keuze voor isolatie is dat ook de CO₂-uitstoot snel wordt verminderd en de regionale economie een boost krijgt. Een “win-win-win situatie” dus!”

Geld overhouden

Er zijn diverse isolatie maatregelen die direct CO2 besparen en de energiekosten laten dalen. Bij matig tot slecht geïsoleerde woningen rond bouwjaar 1975 ziet het kostenplaatje er als volgt uit: [1]

– Dakisolatie      +/-        €4.400,–
– HR ++glas         +/-        €3.700,–
– Spouwmuur    +/-        €2.400,–

– Vloerisolatie    +/-         €1.500,–

Totaal:                              €12.000,–   per woning

“Deze investeringen zijn voor de huishoudens met laag en middeninkomens niet te betalen. Het door ons gepresenteerde isolatiefonds stijgt de koopkracht voor deze groep juist. Iedere maand houdt deze groep inwoners 50 euro over in hun portemonnee.” Aldus Tjeu Berlijn

Terugverdientijd

Bij slecht geïsoleerde tussenwoningen kunnen genoemde maatregelen een besparing van ongeveer €1.900,- per jaar op de energierekening opleveren. De terugverdientijd van deze investeringen ligt op ongeveer 6,3 jaar.“In de gemeente Medemblik zijn rond de 2000 woningen met het energielabel D, E, F, G. [2] Voor deze groep huishoudens kan ons isolatiefonds veel betekenen”, Tjeu Berlijn.

Deel dit artikel