Jama A. in februari voor de rechtbank voor doden gehandicapte Dimitri uit Hoorn

NIBBBIXWOUD/HOORN – De rechtbank Noord-Holland gaat in februari de zaak behandelen tegen 33-jarige Jama A. uit Nibbixwoud, die wordt verdacht van het doden van de 27-jarige gehandicapte Dimitri. Het slachtoffer werd gevonden in het water van Over de Leek. Hij was zwaar mishandeld, op zijn hoofd geslagen. Dat heeft A. gedaan, denkt het OM te kunnen bewijzen. Het gaat om gekwalificeerde doodslag, waarbij het doden van iemand gebeurt om een ander delict te verhullen. Dimitri lag ondr zijn scootmobiel.

Jama A. heeft tijdens eerdere zittingen alles ontkend en stelt dat hij vrienden was met Dimitri. Wel heeft hij verteld dat ze beiden uit waren geweest in Hoorn op 8 augustus 2020 en terug waren gegaan naar hun woonplaats. Hij zou zelf op de fiets zijn geweest en meteen naar huis zijn gegaan.

Veelpleger A. werd al eerder veroordeeld voor geweldsfeiten. Hij is verslaafd aan drugs. Naast het doden van Dimitri verdenkt het openbaar ministerie de man ook van de roofoverval op een 86-jarige inwoner van Nibbixwoud, die in zijn slaapkamer het slachtoffer hiervan werd nadat A. zou hebben ingebroken. De oude man zou uit zijn bed zijn getrokken. De buit bedroeg 100 euro. Ook dit heeft A. ontkend. Daarnaast is de verdenking dat de Nibbixwouder zich bezighield met hennepteelt van 275 planten en 400 gram amfetamine in zijn bezit had.

De verdachte kwam maandag niet opdagen bij de voorbereidende zitting in zijn strafzaak, maar zijn advocaat Niek Hendriksen wel. Die gaf te kennen dat A. er ook bij wil zijn als de rechters, officier van justitie en de raadsman beelden gaan bekijken op het politiebureau in Haarlem van beveiligingscamera’s uit Nibbixwoud. Die beelden bleken er te zijn, maar waren ontzettend slecht. Inmiddels zijn experts bezig geweest met hun poging de kwaliteit te vergroten.

Daarnaast is er nog een verhoor van een getuige. Omdat de zitting lang zal duren heeft de rechtbank daar twee dagen voor gereserveerd.

Deel dit artikel