Je eigen ecosysteem in huis

Een eigen ecosysteem in huis is helemaal on trend. Een ecosysteem in je huis is een mooie eyecatcher voor jouw interieur en het voordeel is dat je er na de eerste maand niets meer aan hoeft te doen. Wij leggen je graag uit hoe jij een ecosysteem maakt voor in jouw huis.

Wat is een ecosysteem voor in huis?

Een mini ecosysteem is een afsluitbare glazen pot of terrarium dat zichzelf voorziet als het gaat om voedingsstoffen en water. Na het de eerste maand wat aandacht te hebben gegeven hoef je er daarna niets meer aan te doen. Omdat de planten in hun eigen afgesloten omgeving zitten waar ze worden voorzien van voeding en water hoef jij er verder niet meer aan te pas te komen.

Welke planten in een ecosysteem?

Je kunt het beste plantjes gebruiken die gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. Voorbeelden hiervan zijn de Fittonia, varens (bijvoorbeeld de Phlebodium), kleine Calathea, bladbegonia, lepelplant, fluweelplant en graslelie voorbeelden. Verder kun je ook nog een vleesetende plant kopen. Het is ook leuk om hiervoor mini cactussen kopen. Deze plantjes kunnen bovendien zonder extra voeding leven zodat jij er verder geen omkijken meer naar hebt.

Hoe maak jij jouw eigen ecosysteem?

Zelfs voor iemand zonder groene vingers is het maken van een ecosysteem niet moeilijk. Je begint met het schoonmaken van het terrarium of de afsluitbare glazen pot met water en groene zeep. Zo voorkom je dat de bacteriën die in de pot zaten zich gaan vermengen met jouw ecosysteem. Vervolgens vul jij jouw glazen pot of terrarium met een egale laag Hydrokorrels gemaakt van klei. Verdeel hierna een egale laag actieve houtskool over de Hydro korrels om schimmels te voorkomen. Voeg nu minimaal twintig centimeter aarde toe. Tenslotte kun je beginnen met het planten van mini kamerplantjes. Maak met je vingers een kuil in de aarde waar je het plantje in zet. Maak het kuiltje weer dicht om het plantje vast te zetten. Alle plantjes geplaatst die je wilt? Voeg dan nog wat mos en eventueel andere decoratie toe. Als allerlaatste stap besproei je het geheel met regenwater. Heb je dit niet bij de hand? Dan is kraanwater ook prima. Drie keer sproeien moet voldoende zijn. Klaar? Nu kun jij jouw pot of terrarium afsluiten.

Jouw ecosysteem verzorgen

Als jouw prachtige ecosysteem klaar is vergt het nog enige verzorging. In de eerste maand is het belangrijk dat je de pot of het terrarium drie dagen gesloten houdt en daarna één dag open. Zo kunnen de planten en het mos wennen aan de nieuwe situatie. Houd dagelijks het ecosysteem in de gaten. Zit er condens aan de binnenkant van het glas? Dan is alles in orde. Zit er al een paar dagen geen condens aan de binnenkant? Sproei dan één of twee keer. Doe dit alleen in de eerste maand anders zorgt dit voor een verward ecosysteem. Wil je hem zelf niet maken? Dan kun je in tuincentra een ecosysteem kopen. Geniet van jouw ecosysteem!

Deel dit artikel