‘Kabinet moet bij nieuwe maatregelen rekening houden met mentale gezondheid jongeren’

WEST-FRIESLAND – De vele coronabesmettingen zorgen ervoor dat het kabinet morgen al nieuwe maatregelen gaat aankondigingen. Veel mensen houden hun hart vast wat dit voor hen zal betekenen. Vooral jongeren vormen een kwetsbare groep. Tegen het einde van de vorige lockdown in het voorjaar zat volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out maar liefst 80 procent van de jongeren tegen een burn-out aan. Het is echt belangrijk deze groep te ontzien.

Laat er vooral lering worden getrokken uit de vorige lockdowns, die er bij de jongeren zwaar hebben ingehakt. Ze kampen met veel psychische klachten zoals eenzaamheid en depressie. Laat deze groep daarom vooral samen naar buiten kunnen blijven gaan om te sporten of de natuur in te trekken. Dat is van cruciaal belang.

Natuur als medicijn

Keer op keer is bewezen dat natuur een heilzame werking heeft op mentale gezondheid. ‘IVN Natuureducatie heeft verschillende programma’s waarin aan den lijve wordt ondervonden wat onderzoek van de Universiteit van Amsterdam ook aantoont: samen buiten zijn in combinatie met activiteiten helpt jongeren zich mentaal te weren tegen eenzaamheid, isolement en angstklachten,’ aldus Joris Buis, expert Jongeren & Natuur van IVN Natuureducatie

Omdat steeds duidelijker wordt dat corona zich niet of nauwelijks verspreid in de open lucht, moeten activiteiten in de gezonde buitenlucht gewoon door kunnen gaan. ‘Pak daarom de optie om samen buiten te zijn niet van de jeugd af zodat ze op een gezonde manier de winter doorkomen en in de lente een frisse start kunnen maken.

Deel dit artikel