RTV West-Friesland

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Schoof: Tante Truus & Mammie Mies

1 mei @ 15:00 - 21:30

€12,50

WERVERSHOOF – In samenwerking met Toneelgroep Europa brengt de Schoof de reprise van ‘Tante Truus & Mammie Mies’. Jenny Tuytel en Marjan Vlam schreven en spelen deze voorstelling over de bij het grote publiek onbekende verzetsheldinnen Truus Wijsmuller-Meijer en Mies Boissevain-van Lennep. Twee krachtige vrouwen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel die zich voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog met hart en ziel inzetten voor hulp aan hun medemens.

Nog voor de oorlog in Nederland uitbrak coördineerde Truus Wijsmuller via kindertransporten vanuit de bezette gebieden de redding van 10.000 joodse kinderen. Tijdens de oorlog bleef zij zich op alle mogelijke manieren inzetten voor het redden van mensenlevens. Truus geniet in onze regio vooral bekendheid vanwege de kindertransporten tijdens de Hongerwinter, in Enkhuizen bekend van ‘De Thuishaaldertjes’.  Na de oorlog bleef zij maatschappelijk betrokken o.a. als mede-oprichtster van de Anne Frankstichting en het Prinses Beatrixoord.

Mies Boissevain was overtuigd voorvechtster voor vrouwenrechten en o.a. bestuurslid van het Comité Vrouwenhulp voor Vluchtelingen, dat zich inzette voor opvang van vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Daaronder de kinderen die Truus naar Nederland bracht. Haar verzetswerk voor de groep CS6 bracht haar naar het beruchte vrouwenkamp Ravensbrück, waar zij de oorlog ternauwernood overleefde. In het kamp had zij de positieve waarde van solidariteit onder vrouwen ervaren en dat werd het uitgangspunt voor haar politieke en maatschappelijk werk. Zij streed op originele wijze, maar met wisselend succes, tegen ongelijke behandeling van vrouwen.

Deze voorstelling maakt deel uit van de landelijke programmering van Theater Na de Dam en wordt daarom gespeeld in aanloop naar en aansluitend op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Speeldata:

zondag 1 mei 15.00 uur – ticketshttps://www.ticketkantoor.nl/shop/TTenMM1

maandag 2 mei 20:15 uur – ticketshttps://www.ticketkantoor.nl/shop/TTenMM2

dinsdag 3 mei 20:15 uur – ticketshttps://www.ticketkantoor.nl/shop/TTenMM3

woensdag 4 mei 21:00 uur (aansluitend op de Dodenherdenking). – ticketshttps://www.ticketkantoor.nl/shop/TTenMM4

Entree : € 12,50
Dit is inclusief drankje na afloop om te kunnen napraten over de voorstelling.

Gegevens

Datum:
1 mei
Tijd:
15:00 - 21:30
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

De Schoof
Telefoon:
0228 581 876
E-mail:
info@deschoof.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Schoof
Kerkelaantje 1
Werverhoof, 1693 EH
+ Google Maps
Telefoon:
0228 581 876
Bekijk de site van Locatie

G-718ZS7GCQG G-LXZP5RH9MK