KBO-PCOB start meldpunt voor financiële leeftijdsdiscriminatie

MEDEMBLIK – Minder rood mogen staan, een waardeloze creditcard bezitten en moeilijkheden bij het afsluiten van een bepaalde verzekering. Steeds meer senioren lopen hier tegenaan omdat ze volgens de verstrekkers te oud zijn voor deze en andere vormen van krediet. Seniorenorganisatie KBO-PCOB stelt deze financiële leeftijdsdiscriminatie aan de kaak en opent het meldpunt “Te Grijs Voor Rood”. Gusta Willems van KBO-PCOB: “In deze tijd van inclusieve samenleving en zo lang mogelijk meedoen, is het ontzettend vernederend als er zo naar je leeftijd gekeken wordt. Dan doet niet je kredietwaardigheid er toe, maar alleen de datum waarop je geboren bent. Dat is de omgekeerde wereld.”

Meer en meer lijkt leeftijd voor bepaalde bedrijven en instellingen een financieel risico te zijn. Zo hanteert een grote bank de regel dat je vanaf je 70ste verjaardag minder rood mag staan. En heb je met 75 jaar niks meer aan je creditcard omdat er van de verstrekker geen negatief krediet meer mee mag worden opgenomen. Zelfs bij sommige webwinkels kan de leeftijd een streep door de achteraf betalen optie zetten. Willems: “Het ene moment ben je kredietwaardig, het andere moment, omdat je een bepaalde leeftijd hebt gehaald, niet meer. Alsof je opeens een compleet ander mens bent geworden. En dat mogen deze bedrijven wettelijk ook doen, onder het mom van zorgplicht.”

Zorgplicht

De meeste van deze kredietverstrekkers zullen zich beroepen op hun zorgplicht, om mensen te behoeden dat ze in de schulden komen en dat bij overlijden niet terug kunnen betalen. Willems: “Maar financiële zorgplicht mag nooit leeftijdsdiscriminatie betekenen, het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn. Dit moet veranderen. Afhankelijk van wat er bij het meldpunt binnenkomt gaan we steun zoeken in politiek Den Haag. We willen dat ook financiële leeftijdsdiscriminatie bij het College voor de rechten van de Mens aangekaart kan worden, dat is nu nog niet mogelijk.”

Meldpunt

Met het meldpunt “Te Grijs Voor Rood” wil KBO-PCOB inventariseren waar de problemen liggen, maar ook wat de gevolgen van deze financiële leeftijdsdiscriminatie zijn. Meldingen kunnen gedaan worden via kbo-pcob.nl/meldpunt , of bel naar 030-340 06 90 (ma t/m do 10.00-13.00 uur).

Deel dit artikel