Kijken naar de vallende sterren bij Volkssterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL – In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel (in het natuur/recreatiegebied het Streekbos) is er op 12 Augustus een kijkavond ter gelegenheid van de Perseïden /meteorenregen of wel vallende sterren. 

Van 20.00 tot 23.00 uur zijn bezoekers van harte welkom.

Er kan bij een heldere en donkere hemel door de grote telescopen in de koepelruimte en de telescopen op het zuidelijk dakterras van Orion gekeken worden naar de planeet Saturnus met zijn ringen en Jupiter met zijn wolkenbanden. Bezoekers kunnen met de camera op eigen mobiele telefoon of camera zelf een foto maken door deze achter het oculair van de telescoop te houden; hoe leuk is dat?

In het planetarium worden er met een speciale planetariumbeamer prachtige presentaties over heelal en ruimtevaart vertoond, wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden en kan er ingezoomd worden op de Maan, planeten en de actuele sterrenhemel.

Er kan ook een echte meteoriet worden vastgehouden.

In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie zoals mineralen en dino-onderdelen

Speciaal op deze avond is een mooie collectie meteorieten te zien.

En er worden leuke natuurkundige proefjes gedaan en is er uitleg over o.a. breking van licht, kijken door microscopen en kan er een interactief reisje gemaakt worden door het heelal via het grote touch screen.

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.


De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.
Deze meteorenregen is een mooi spektakel voor jong en oud. Kijken dus! Zo leer je de sterrenhemel kennen, maar ook allerlei wetenswaardigheden over vallende sterren. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!”

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om over dit alles uitleg te geven.


De toegang is gratis (een financiele bijdrage wordt op prijs gesteld).

Info: www.volkssterrenwachtorion.nl of 0648850445 of kijk op de facebook pagina van Orion: https://www.facebook.com/volkssterrenwacht.orionbovenkarspel.1

Deel dit artikel