KNVB legt amateur voetbalcompetitie tot half januari stil, ‘we kunnen niet anders’

WEST-FRIESLAND – Zojuist is er in de Tweede kamer gestemd over de motie van enkele partijen om sporten na 17.00 uur toe te staan. Hiervoor was helaas geen meerderheid. Het kabinet oordeelde eerder dat de niet-essentiële sectoren zoveel mogelijk gelijkgetrokken moeten worden en dat om die reden trainen na 17.00 uur niet wordt toegestaan. Voor veel kinderen en de meeste volwassenen is het echter niet mogelijk om doordeweeks voor 17.00 uur te trainen.

Onze sector levert echter iets heel belangrijks op: het draagt bij aan een betere gezondheid en weerstand en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en psychische problemen. Voor de gezondheidszorg betekent dat een besparing van honderden miljoenen euro’s. Sporten is dus essentieel, zeker tijdens een pandemie, en zou dus ook zo door het kabinet bestempeld moeten worden,’ zegt de KNVB in een reactie

Nauwelijks besmettingen buiten

Inhoudelijke argumenten tegen het trainen na 17.00 uur zijn er eigenlijk niet. Buiten vinden er niet of nauwelijks besmettingen plaats en er zijn dan ook geen coronabrandhaarden terug te herleiden naar het voetbalveld. Reisbewegingen door trainingen vinden amper of anders op de fiets plaats aangezien Nederlanders gemiddeld op slechts 1,6 kilometer afstand van een voetbalvereniging wonen. Tel daarbij op dat de impact van het verbod op trainingen na 17.00 uur groot is: bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers kunnen door deze maatregel doordeweeks niet of minder sporten en zullen gewoonweg minder fit worden.

Sporten is gezond en moet je juist niet inperken maar helaas is er een andere keuze gemaakt. Demissionair premier Rutte heeft in elk geval toegezegd dat sporten vooraan staat bij nieuwe versoepelingen.

Weekend

In het weekend kan er wel door iedereen worden gevoetbald, maar dat is niet in alle gevallen verantwoord als er verder niet wordt getraind. De KNVB wil vooral in mogelijkheden blijven denken, bijdragen aan de oplossing tegen de pandemie en gaat per niveau en leeftijdscategorie een beslissing nemen over het wel of niet doorgaan van de competities.

Deel dit artikel