Laatste dag van de ramadan, straks 3 dagen Suikerfeest vieren

ENKHUIZEN – Ramadan eindigt bij het zien van de nieuwe maan. Het kan dus voorkomen dat Ramadan het ene jaar 29 dagen duurt en het andere jaar 30 dagen. 30 dagen is ook direct het maximum. In de islamitische kalender komen namelijk geen maanden van 31 dagen voor. Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest, ook wel het Kleine Feest genoemd.

Het Suikerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang als volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus vanavond.  Met het Suikerfeest vieren de moslims wereldwijd Eid al-Fitr, het ‘feest van het breken van de vasten, of te wel het einde van de ramadan. Het Suikerfeest duurt 3 dagen.

Ook in de moskee in Enkhuizen zal het ramadan gaan worden gevierd. Op de ochtend van de eerste dag van de tiende maand Shawwal, staan moslims vroeg op: zij baden zich, trekken schone, eventueel nieuwe kleren aan, en zorgen ervoor dat ze lekker ruiken. De rest van de dag wordt besteed aan familiebezoek en – als dat mogelijk is – het bezoeken van de graven van ouders en/of kinderen. De profeet heeft gezegd dat degenen die zo’n graf bezoeken, gezegend worden bij iedere stap die zij zetten. De kinderen delen volop in de feestvreugde, al hebben ze meestal maar enkele dagen gevast om met de volwassenen mee te doen.

Deel dit artikel