Landelijke opschoondag, kinderdagverblijf Jimpi Play in Opmeer geeft het goede voorbeeld

OPMEER – Op zaterdag 19 maart staat Opmeer weer in het teken van de grote jaarlijkse zwerfafval opruimactie. Met een eigen lokaal thema ‘Heel Opmeer Schoon!” wordt aangehaakt op de Landelijke Opschoondag. Alle inwoners worden uitgenodigd om hun eigen buurt schoon te maken. Als genoeg inwoners meedoen, ontstaat vanzelf een schone gemeente. Ook (basis)scholen, sportclubs en verenigingen zijn natuurlijk welkom om zwerfafval te rapen. Zo werken we samen aan een gemeente zonder zwerfafval.

Kinderdagverblijf Jimpi Play geeft het goede voorbeeld

Van jong tot oud kan meedoen. En dat jong zich ook betrokken voelt, blijkt wel uit de deelname van Kinderdagverblijf Jimpi Play. Samen met de leidsters gaan de kinderen op dinsdag 15 maart in de omgeving van hun verblijf zwerfafval rapen. En prachtig voorbeeld van betrokkenheid waarvan gehoopt wordt dat velen dit zullen volgen.

Naar een gemeente zonder zwerfafval     

De gemeente Opmeer scoort al hoog op de zwerfafvalindex en beter dan veel andere gemeenten. Uiteindelijk willen we naar een gemeente zonder zwerfafval en dus ligt er nog een uitdaging. Want zwerfafval is niet alleen vies, het zorgt ook voor een onveilig gevoel en waar zwerfafval ligt, volgt snel meer. Zwerfafval is ook erg schadelijk voor planten, dieren en de natuur. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk zwerfafval voorkomen en, als het er dan helaas toch ligt, zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Peuken, blikjes, snoepverpakkingen, plastic, kortom iedere vorm van zwerfafval hoort gewoon in een afvalbak.

Leen gratis een zwerfafvalgrijper

Om Opmeer zwerfafvalvrij te maken, is de gemeente vorig jaar de campagne ‘Ik raap zwerfafval Opmeer’ gestart. Op een speciale facebookpagina facebook.com/ik raap zwerfafval Opmeer worden inwoners opgeroepen om hun eigen omgeving schoon te houden. Je leest er alles over zwerfafval, we plaatsen video’s waarin we zwerfafvalrapers in het zonnetje zetten, je krijgt nieuwtjes en ontvangt regelmatig een nieuwsbrief. Daar lees je ook alles over de actie Heel Opmeer Schoon! op 19 maart a.s. Veel inwoners volgen deze facebookpagina al, maar het kan natuurlijk altijd nog meer. Want zwerfafval is een probleem van ons allemaal.

Doe het veilig

Zwerfafval rapen doe je het veiligste met een zwerfafvalgrijper. Veel rapers hebben al een grijper, maar je kunt ook opruimmaterialen van de gemeente lenen. Aanvragen doe je via schonerholland.nl/Opmeer. Nog wat andere tips: pak zwerfafval niet met blote handen op, maar gebruik altijd een grijper of handschoenen. Zwerfafval hoort bij het restafval en kun je gewoon in de grijze restafvalcontainer deponeren.

Meer weten?

Kijk op https://schonerholland/opmeer

Deel dit artikel