Liberaal Hoorn: ‘bezuinigingen Jeugdzorg zet kwetsbare jongeren in de kou!’

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HOORN – Liberaal Hoorn is verbaast over de bezuinigingen die het kabinet heeft afgekondigd op de jeugdzorg. In het regeerakkoord staat dat er een half miljard bezuinigd moet worden op de jeugdzorg.

Fractievoorzitter Chris de Meij: “Dit is niet te rijmen aangezien steeds meer jongeren gebruik maken van jeugdhulp. Door de coronapandemie is er een toename van klachten bij kinderen en jongeren. De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden ook veel mensen ziek. Dat vertelt ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Elnathan Prinsen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om angst, somberheid, prestatiedruk, eenzaamheid en stress in de thuissituatie. We zien dit vertaalt worden in een toename van suïcidale uitingen en neigingen, onder meer door psychische problemen, financiële problemen en middelengebruik.”

Prullenbak

Chris de Meij

In 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dat ging gepaard met een bezuiniging. Al snel bleek dat gemeenten meer geld kwijt zijn aan de jeugdzorg dan gedacht en moest de gemeente Hoorn bezuinigen. In 2021 was er een afspraak gemaakt dat gemeenten extra geld kregen echter…. deze afspraak ligt nu al weer in de prullenbak,” aldus de Meij

Wanneer deze bezuinigingen doorgaan komen kwetsbare kinderen in de kou te staan. Hoe kun je gaan bezuinigen als je net een paar maanden daarvoor afspraken hebt gemaakt? Waar Liberaal Hoorn zich zorgen over maakt is dat kinderen minder zorg gaan krijgen en dat wachtlijsten toe gaan nemen. Ook het idee om een eigen bijdrage voor de jeugdzorg te vragen vinden wij geen goed idee. Het past niet dat als kinderen een beroep doen op de jeugdzorg je dan gaat praten naar wie de rekening gaat.

Chris de Meij wil dan ook van het college weten wat het financieel effect is als de half miljard bezuinigingen niet van tafel gaat maar ook wat op dit moment de wachtlijsten zijn bij de jeugdzorg en wat het effect zal zijn op de wachtlijsten voor Hoorn als deze bezuinigingen worden doorgevoerd.

Maar ook wil de Meij van de gemeente Hoorn weten of zij een toenamen zien in de aanvragen van jeugdzorg vanwege de coronamaatregelen en of leerlingen vanwege de pandemie een (grote) achterstand oplopen op school en wat de effecten hiervan zijn voor de hulpverlening.

De Meij wil verder antwoord op de vraag of het aantal scheidingen vanwege de coronapandemie en wat de gevolgen zijn wanneer kinderen een eigen bijdrage moeten gaan betalen.

Ondertussen is het overleg tussen de gemeenten en het Rijk opgeschort en de Meij vraagt zich dan ook af of het Raad van College niet met ondersteuning van de gemeenteraad een statement kunnen gaan maken, mogelijk zelfs samen met de andere gemeenten, bij het indienen van een motie.

Tot slot wil de Meij van het college weten welke mogelijkheden er zijn wanneer de financiële middelen de komende jaren voor de jeugdzorg niet toereikend genoeg zijn en waar de voorkeur van het college dan naar uitgaat.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category