Liberaal Hoorn wil op korte termijn mobiele camera’s in Hoorn om de georganiseerde misdaad de kop in te drukken

HOORN – Liberaal Hoorn trekt aan de bel bij het college van Hoorn vanwege de steeds verder toenemende en vooral hondsbrutale wijze van diefstal van katalysatoren. De criminelen halen in een paar minuten tijd een complete katalysator onder een auto vandaan en laten de eigenaar met een kostbare schadepost zitten. Debby Katers, raadslid van Liberaal Hoorn, roept het college nu dan ook op om zo snel mogelijk mobiele camera’s te gaan plaatsen op strategische plekken in Hoorn.

In een brief aan het college schrijft Katers: “Katalysatoren leveren immers veel geld op. Criminelen vangen gemiddeld 75 euro per katalysator. In katalysatoren zitten edelmetalen. En de stijgende prijzen maken het lucratief om ze uit de katalysatoren te halen. Daarnaast zijn de katalysatoren makkelijk te stelen. Binnen enkele minuten wordt een auto opgekrikt, de katalysator losgesneden en meegenomen. De eigenaar heeft niet eens door dat de katalysator weg is tot het moment dat de auto op brandstof gaat rijden. Dan klinkt er ineens een hels kabaal onder de auto vandaan en blijkt bij inspectie dat een deel van de uitlaatlijn mist; de katalysator. Een schadepost van ruim 1000 euro voor de reparatie en de kans dat de criminelen terugkomen!

Katers wil dan ook het volgende weten van het college:

  1. Bent u op de hoogte dat er in Hoorn katalysatoren worden gestolen
  2. Deelt u de mening dat hier sprake is van georganiseerde criminaliteit en bent u bereid hier op korte termijn maatregelen voor te nemen en zo ja welke?
  3. Kunt u in de wijkkrant aandacht besteden dat er in Hoorn katalysator dieven actief zijn en bewoners te vragen de politie te bellen als ze iets bijzonders in hun wijk zien?
  4. Bent u bereid op strategische plekken mobiele camera’s te gaan plaatsten om de dieven te achterhalen maar ook om rust te creëren in de wijk?
  5. Wat is het benodigde budget indien deze camera’s op dit moment niet voorhanden zijn?
  6. Kunt u onderzoeken of via camerabeelden van bewoners in de wijken de dieven te achterhalen zijn?

Deel dit artikel