Maak jij je zorgen over iemands gedrag? Bel meldpunt zorgwekkend gedrag

MEDEMBLIK – Misschien schrik je van iemand op straat die in de war lijkt, of maak je je zorgen om een familielid dat niet meer voor zichzelf zorgt. Hoewel er in dat soort situaties geen spoed nodig is, bellen veel mensen de politie voor hulp. Maar eigenlijk kan een andere deskundige vaak beter helpen. Daarom is er het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag: zodat de persoon om wie jij je zorgen maakt de juiste hulp kan krijgen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.

Bel 0800-1205, via dit telefoonnummer kun je met een deskundige praten over de persoon om wie jij je zorgen maakt. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Aan een buurvrouw die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer haar huissleutels kwijt was. Of aan iemand waarvan je weet dat hij schulden heeft, die je steeds minder ziet en zijn gordijnen dichthoudt.

De deskundigen van het meldpunt denken met je mee en kunnen kunnen via een melding de juiste hulpverleners inschakelen. Een team van hulpverleners bekijkt afhankelijk van de situatie welke zorg er nodig is en zet de hulp in gang. Bijvoorbeeld een wijkteam dat iedere week even kijkt of alles goed gaat, een verpleegkundige van de GGZ bij een verslaving of hulpverleners voor het opruimen van iemands huis.

Het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is er voor niet-acute zorgen en verbindt je door met een meldpunt in jouw regio. De meeste meldpunten zijn tijdens kantooruren (09.00 – 17.00 uur van maandag t/m vrijdag) geopend. Sommige meldpunten zijn ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend geopend.

Zie: https://www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl

Deel dit artikel