Man uit Grootebroek in psychose toen hij echtgenote met mes aanviel

GROOTEBROEK – Een nu 49-jarige inwoner van Grootebroek was in een psychose toen hij in december 2020 zijn echtgenote aanviel met een groot keukenmes. Zij raakte daarbij gewond in haar hals, nek, gezicht en op haar borst, maar het bleef bij oppervlakkige verwondingen. Het had allemaal veel erger kunnen aflopen. De man was op de bewuste dag vlak voor kerst volledig ontoerekeningsvatbaar, stellen deskundigen.

De officier van justitie eiste dinsdag dan ook geen straf bij de rechtbank in Alkmaar. Ze vroeg ontslag van alle rechtsvervolging. De man kon er niets aan doen. ,,Ik zag mijn vrouw als kwaad persoon. Het is verschrikkelijk”, zei hij. ,,Het was een nachtmerrie.”

De verdachte was de dagen voor de steekpartij een psychose aan het opbouwen. Hij raakte steeds meer vol van complottheorieën. Hij was onzeker vanwege de wereldwijde situatie door Covid19 en dacht dat kwade personen hem en zijn gezin zouden aanvallen.

Op de 23e december ging hij naakt naar de slaapkamer van zijn zoon en beval de tiener daar te blijven. Hij sprak wartaal. Toen er vuurwerk te horen was, dacht de man dat er werd geschoten. Nadat de bel ging en zijn vrouw de slaapkamer op kwam om haar zoon op te halen, die een vriend voor de deur had staan, liep de situatie uit de hand. ,,Ik dacht dat ik mijn zoon en mijzelf tegen mijn vrouw moest beschermen. Daarom stak ik haar. Ik was buiten zinnen van angst.”

De man vergeleek zijn angst met iemand die de gaskamer wordt ingeduwd. ,,Dan kun je niet meer nadenken. Ik was helemaal in de ban van demonen in mijn geest. Ik zag mijn vrouw als het kwaad, dat moest worden uitgeschakeld.”

De dochter van het gezin sloeg alarm en de politie kwam. Zij was het huis uit gevlucht naar de buren. De politie trof de vader, moeder en zoon aan in de slaapkamer, de ouders onder het bloed. De man wilde niet het mes laten vallen. Hij was niet aanspreekbaar. Volgens de verdachte had de politie beter op een mildere manier kunnen ingrijpen. Vooral het zien van de mondkapjes was voor hem een bevestiging dat de politiemensen een soort monsters waren.

De vrouw en de zoon vluchtten weg en uiteindelijke loste een agent een schot om de man aan te kunnen houden. Hij raakte daarbij niet gewond. In de gevangenis werd hij na tien dagen zichzelf en kwam hij op de psychiatrische afdeling tot het besef wat hij had gedaan. ,,Het is bizar. Zoiets wens je niemand toe, zeker je eigen vrouw niet.”

Zijn echtgenote neemt het haar man niet kwalijk, liet ze weten aan de rechtbank. Het gezin ging in therapie en het stel heeft weer een goede relatie. ,,Ik voel me weer veilig bij mijn man.” Ze leiden een rustiger leven en de verdachte heeft sociale media uit zijn bestaan gebannen. ,,Heerlijk rustig, bevalt me prima”, zei hij.

De kans op herhaling is klein, maar als er signalen zijn dat het weer mis dreigt te gaan, zal hij hulp inroepen, liet de Grootebroeker aan de rechtbank weten. Zijn behandeling is bijna klaar.

De rechtbank doet 1 februari uitspraak.

Deel dit artikel