Marskramer in handen van speelgoedhandel Otto Simon

MEDEMBLIK – Door de overname van Marskramer door de Twentse speelgoedhandel Otto Simon moet de franchiseketen weer naar jaren in een rustiger vaarwater komen. Otto Simon laat weten dat zij weten waar de franchisenemers behoefte aan hebben en dat dat o.a. een stabiele organisatie is. Otto Simon is al eigenaar van de huishoudwinkels van Prima en Novy en van het speelgoedformule Toys2Play. In totaal zijn er 160 zelfstandige retail ondernemers aangesloten bij Otto Simon.

Marskramer heeft een roerige periode achter de rug. Het bedrijf maakte jarenlang deel uit van Blokker Holding maar de laatste jaren waren jaren van veel onzekerheid. In 2019 leek Audax de reddende engel te zijn maar dat bedrijf bleek zich hevig te hebben vergist in het runnen van een winkelketen als de Marskramer en besloot het weer in de etalage te zetten.

Otto Simon is opgericht in 1911 en is eigendom van Ruud Schiphorst en boekte in 2019 een omzet van 52 miljoen euro en een winst van 1 miljoen euro. In de coronacrisis had het bedrijf ook weinig te lijden van de crisis. Volgens Hans Hummelink, verkoopdirecteur bij Otto Simon is dat vooral te danken aan de speelgoedwinkels van Top1Toys met 105 franchisewinkels.

Het is onduidelijk hoeveel Otto Simon heeft betaald voor Marskramer, wel laat het bedrijf weten dat zij alle rechten en plichten van Audax hebben overgenomen waaronder de voorraden en het personeel.

Van de 241 winkels die Marskramer in 2011 telde zijn er nu nog maar 34 over, maar Otto Simon laat weten dat dit gaat worden uitgebreid.

Op de foto: De Marskramer winkel in Medemblik is niet in handen van Otto Simon maar is ook franchisenemer.

Deel dit artikel