Medemblik gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in woonzorgcomplex Almere Opperdoes

OPPERDOES – Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. In Nederland zullen 50.000 vluchtelingen worden opgevangen, in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2.000 vluchtelingen. De Veiligheidsregio heeft de betrokken gemeenten gevraagd een inventarisatie te maken van beschikbare en geschikte opvanglocaties. In de gemeente Medemblik bereiden we ons voor om deze maand 64 vluchtelingen op te vangen en 72 vluchtelingen binnen 6 weken. 

Het voormalig woonzorgcomplex Almere in Opperdoes wordt nu in gereedheid gebracht voor de opvang van 60 mensen, waarschijnlijk voornamelijk vrouwen en kinderen. Welke vluchtelingen op deze locatie worden opgevangen wordt bepaald door de Veiligheidsregio. 

Er wordt nu alles in het werk gesteld om op tijd de opvanglocatie gereed te hebben, dat wil zeggen slaap- en verblijfsruimtes volledig ingericht en met alle faciliteiten op orde. Het is belangrijk dat het een plek is waar de Oekraïnse vluchtelingen zich welkom voelen. Ook wordt gekeken naar wat nodig is voor een voorlopig verblijf in Nederland, zoals registratie bij de gemeente, medische zorg en onderwijs.

Op dinsdag 15 maart is er in dorpshuis De Torenschouw in Opperdoes een informatieavond (19.30 – 21.30 uur) over de opvang van vluchtelingen in het voormalig woonzorgcomplex Almere. De gemeente geeft verdere toelichting op wat de opvang inhoudt en hoe deze georganiseerd wordt. En inwoners kunnen vragen stellen.

Een tweede locatie elders in de gemeente wordt momenteel onderzocht. Zowel voor de locatie in Opperdoes als de tweede locatie wordt nauw samengewerkt met de betreffende dorpsraden.

Deel dit artikel