Medemblik komt met tips voor duurzame inrichting tuinen

MEDEMBLIK – De gemeente is een typische plattelandsgemeente. Juist op het platteland is de natuur de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan. Hierbij reikt Duurzaam Medemblik wat tips aan om de flora en fauna in je tuin een handje te helpen, door deze natuurlijk in te richten. Natuurlijk inrichten houdt in dat je de inrichting van je tuin zo natuurlijk en duurzaam mogelijk maakt, om als leefgebied voor de lokale flora en fauna te dienen. Dit komt de biodiversiteit ten goede en maakt je tuin beter bestand tegen hitte en overvloedige regenval. 

Groene gevels en daken

Leg een groen dak of groene gevel aan op je tuinhuisje. Dit kan met vetplantjes beplant worden, maar als je zorgt voor voldoende de grond, kunnen er ook kruiden op aangeplant worden. Dit houdt het regenwater langer vast en isoleert. De planten bieden nectar aan vlinders, hommels, bijen en zweefvliegen.

Rommelhoekje

Leg een rommelhoekje aan in je tuin, die als schuilplaats kan dienen voor egels, insecten en padden. Reserveer een klein hoekje van je tuin voor waardplanten voor vlinders en laat hier wat tuinafval liggen voor egels. Hang nestkastjes op in de tuin, en maak een los gestapeld muurtje met wat rotsplanten, deze muurtjes kunnen dienen als insectenhotel.

Nectarplanten

Plant veel verschillende bloeiende planten aan, bij voorkeur inheemse planten. Zorg dat er gedurende het grootste deel van het jaar bloeiende planten zijn. Hierdoor is er altijd voldoende nectar aanwezig voor vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen.

Natuurlijke Tuinafscheiding

Gebruik als afscheiding van je tuin hagen en struiken, zodat ook vogels hier beschutting en een mogelijke nestplaats vinden. Bovendien kunnen kleine zoogdieren die zich over de grond verplaatsen -zoals bijvoorbeeld egels-  gemakkelijk van de ene naar de andere tuin gaan.

Gratis inspiratiemagazine

Biedt jouw tuin naast mooie bloemen en planten ook wat voor de natuur om je heen? Gemeente Medemblik stelde een magazine samen vol inspiratie om je tuin natuurlijk in te richten. Gratis af te halen op het gemeentehuis (laat even weten dat je komt via duurzaam@medemblik.nl) of hier te downloaden voor op je scherm.

Deel dit artikel