Medemblik start erfgoedcampagne

MEDEMBLIK – Op zondag 7 november is in Theaterkerk Hemels in Twisk een nieuwe erfgoedcampagne van Gemeente Medemblik gelanceerd. Wethouder van erfgoed en cultuur, Harry Nederpelt gaf het officiële startsein voor de Kijk je Rijk campagne. De wethouder benadrukte het belang van bewustwording van al het moois om ons heen en nam het eerste exemplaar in ontvangst van Ride with me Medemblik – een boek met fietsroutes langs het erfgoed van Medemblik.    

Voor inwoners door inwoners

Kijk je Rijk is een langlopende campagne waarmee Gemeente Medemblik haar inwoners bewust wil maken van (de waarde van) het erfgoed om hen heen. De campagne is gebaseerd op het Westfriese karakter: ondernemersdrang, vooruitkijken, zelf doen en een gezonde sceptische houding. Het belangrijkste doel is bewoners motiveren om zelf te bepalen wat voor hen van waarde is en om dat te beschermen, ontwikkelen en behouden op een manier die bij hen past.

Wethouder Harry Nederpelt: “Het idee achter Kijk je Rijk is dat je pas goed kunt beschermen wat van waarde is als deze waarde breed wordt gedragen. In die zin is het echt een project voor inwoners door inwoners. Als gemeente proberen we het vooral mogelijk te maken en een stukje bewustwording te creëren.”

Eerste Kijk je Rijk projecten van start
Voor de start van de campagne zijn er twee projecten ontwikkeld die inwoners kunnen aansporen om met andere ogen naar hun omgeving te kijken en deze verder te ontdekken. Een van die projecten is een Kijk je Rijk leerlijn voor basisscholen, ontwikkeld door de Westfriese Bibliotheken. Een aantal scholen in de gemeente is al aan de slag gegaan met de leerlijn, die hen ondersteunt bij de inrichting van het erfgoedonderwijs en onder andere moet leiden tot een grotere culturele bewustwording bij de jeugd. Het andere project is het boek Ride with me Medemblik van Roos Stallinga. In dit boek worden verschillende fietsroutes langs het erfgoed van gemeente Medemblik beschreven. Het eerste exemplaar van het boek werd zondag door Roos overhandigd aan wethouder Nederpelt. Met een speciale boekwikkel bestempelde de wethouder het boek als een officieel Kijk je Rijk project.

Iedereen kan mee doen
Belangrijk onderdeel van de campagne is het stimuleren en verbinden van lokale erfgoedinitiatieven in een overkoepelende branding. Dat kunnen bestaande projecten zijn van musea en culturele instellingen maar juist ook nieuwe projecten. Projecten door vrijwilligers, inwoners, bibliotheken of scholen. Projecten die je tegenkomt in het dagelijks leven, thuis, op straat, in de kroeg op de hoek of in de kerk. Alle inwoners van gemeente Medemblik worden aangespoord om mee te doen en hun initiatieven en ideeën te delen. Wat vinden de inwoners belangrijk in hun eigen omgeving? Welk gebouw, locatie of traditie maakt die omgeving bijzonder? Welk verhaal moet verteld worden of worden doorgegeven aan de volgende generatie?

Speciale website: www.erfgoed.medemblik.nl

Alle bestaande en toekomstige Kijk je Rijk initiatieven worden gebundeld op een nieuwe erfgoed website die volgende week live gaat: www.erfgoed.medemblik.nl.
Op deze website is ook allerlei informatie over Kijk je Rijk te vinden. En informatie over de manier waarop je een project kunt aanmelden bij de gemeente. Uiteindelijk moet de website een platform worden vol projecten en initiatieven voor inwoners door inwoners.

Deel dit artikel