Medemblik start schooljaar met ‘Schooldag van de duurzaamheid’

Op vrijdagochtend 23 september begonnen acht basisscholen uit de gemeente Medemblik aan een bijzonder lesprogramma. Tijdens de Schooldag van de duurzaamheid leren zij hoe belangrijk duurzaamheid is en wat zij daar zelf aan bij kunnen dragen. Het doe-programma is speciaal gemaakt voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8. Na een succesvolle editie vorig schooljaar doen nu ook andere scholen mee en is het programma verrijkt met onder andere de komst van een mobiel planetarium. Bij de kick-off waren duurzaamheidswethouder Harry Nederpelt en wethouder onderwijs Yannick Nijsingh aanwezig om de kinderen succes te wensen.

Gezamenlijke kick-off
De activiteiten in het lesprogramma worden door de deelnemende basisscholen op een verschillend moment uitgevoerd. De start van het programma is wel gezamenlijk in de vorm van de kick-off van vandaag. Alle leerlingen keken naar een film waarin ze door wethouder Harry Nederpelt worden gevraagd om mee te helpen de gemeente nog duurzamer te maken. En om duurzaam denken te koppelen aan duurzaam doen werd er gelijk begonnen met een opruimactie. Gewapend met prikstokken, handschoenen en afvalzakken werd bij alle scholen de omgeving ontdaan van zwerfaval. Ook zwerfvuilmascotte Zwerfie was van de partij.

Programma & gastlessen
Tijdens het programma leren kinderen spelenderwijs wat duurzaamheid betekent. Zo wordt er van afval kunstwerken gemaakt, een insectenhotel gebouwd en leren kinderen over afbraaktijden van afval. Vorig jaar was het aantal gastlessen beperkt vanwege corona. Dit jaar kunnen alle gastlessen gelukkig doorgaan. Zo krijgen scholen bezoek van de riooldienst van de gemeente, waterschap HHNK en afvalverwerker HVC. Ook bezoeken enkele scholen een mobiel planetarium voor een ruimtereis over duurzaamheid.  

Wereldwensen
Alle leerlingen die meedoen worden gevraagd een duurzame wereldwens te bedenken. Zij spelen daarin zelf de hoofdrol, maar kunnen de gemeente om hulp vragen bij het uitvoeren. Een jury bestaande uit afgevaardigden van gemeente Medemblik, medewerkers van MAK Blokweer en stichting Schooldag van de duurzaamheid gaan zich buigen over deze wensen. De meest creatieve en uitvoerbare kinderwens die de omgeving leuker, eerlijker en/of schoner maakt zal gemeente Medemblik daadwerkelijk realiseren.

Deel dit artikel