Medemblik verlaagd niveau groenonderhoud omdat personeel WerkSaam het niet aan kan

MEDEMBLIK – Dit blijkt uit de antwoorden die de gemeente Medemblik geeft op vragen van D66. Wij kwamen al eerder met het bericht dat de gemeente Medemblik het beeldkwaliteitsniveau van B. naar C. heeft verlaagd wat tot veel negatieve reacties leidde op o.a. de sociale media. Nu zegt de gemeente Medemblik dat het vooral bij de afdeling sociale werkvoorziening van WerkSaam ligt.

Lees ook: Medemblik geeft bestrijden onkruid minder prioriteit

In haar antwoord schrijft de gemeente Medemblik: “Het blijkt in de praktijk moeilijk voor hen om zich aan te passen aan het nieuwe beeldkwaliteitsniveau C. Bij de bestek onderhandelingen bleek het voor de uitvoering van het onderhoud daarom het meest efficiënt om het niveau in alle 17 kernen te verlagen, met uitzondering van Medemblik centrum en de begraafplaatsen.”

Maar moet Medemblik voldoen aan de vastgestelde bezuinigingen, zo wordt in Medemblik Centrum het onderhoud op frequentie, een paar keer per jaar, uitgevoerd en niet op beeldkwaliteitsniveau. Door het niveau te verlagen naar C. zal het verwijderen van onkruid in de beplantingsvakken dat wordt bijgehouden door het personeel van WerkSaam langer op zich zal laten wachten met als resultaat dat deze delen zelfs naar en nog lager niveau van onderhoud kunnen afgeleiden, waardoor het vele onkruid in de beplantingsvakken er voor zorgt dat meer onkruid op de nabij gelegen verhardingen zullen gaan komen door de uitzaaiingen van het onkruid.

Over het onkruidbeheer op verhardingen zoals straten, en trottoirs zegt de gemeente Medemblik: “De beeldsystematiek van het CROW schrijft voor dat 10% van het areaal negatief mag afwijken. Het vele onkruid in de beplantingsvakken zorgt voor meer onkruid op de nabij gelegen verhardingen. De veeg- en borstelrondes kunnen niet worden opgevoerd zonder extra investeringen in het onderhoud. In combinatie met de vele regen dit voorjaar en deze zomer, resulteert dit in meer onkruid dan gemiddeld voor het beeldkwaliteitsniveau verwacht mag worden.:

De inwoners van de gemeente Medemblik zullen er dus mee moeten gaan leven dat onkruid in de straat een blijvend beeld blijft, de gemeente roept wel op tot participatie, als iedereen zijn deel van de stoep onkruid vrij houdt is het probleem voor het grootste deel al opgelost.

Deel dit artikel