Medemblikker beloond voor openheid over wietplantage in Enkhuizen

MEDEMBLIK/ENKHUIZEN – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag de 27-jarige Medemblikker Soamus de G. beloond voor zijn openheid over de wietplantage die hij begon in Enkhuizen door een geheel voorwaardelijke straf te eisen. ,,De verdachte is open, verklaart eerlijk en gaat zijn leven weer op orde brengen.” stelde de officier in haar requisitoir; ”Dat zien we hier ook wel eens heel anders.”

De G. begon de plantage in januari vorig jaar, nadat kort daarvoor zijn moeder overleed en hij mede door een opdracht voor de gemeente Enkhuizen die toch niet door bleek te gaan in de financiële problemen raakte. Hij had voor zijn eenmansbedrijf fors geïnvesteerd in een loods in de buurt van Enkhuizen, en zat daar nog twee jaar aan een contract vast. Om toch aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen besloot De G. dan maar een kleine wietplantage te beginnen. Verdere plannen voor de verkoop van de oogst had hij nog niet. In februari werd de kwekerij opgerold.

De officier van justitie wilde de positieve ontwikkelingen in het leven van de Medemblikker niet doorkruisen, en besloot daarom een geheel voorwaardelijke taakstraf van 180 uur te eisen, tot tevredenheid van advocaat Kruizinga. De raadsman vroeg om een werkstraf van 100 uur voorwaardelijk. De politierechter nam daar het gemiddelde van, en veroordeelde de Medemblikker tot 140 uur voorwaardelijke taakstraf. Een vordering van Liander om de gestolen stroom te vergoeden werd afgewezen, omdat De G. inmiddels zelf al een regeling heeft getroffen met de netwerkbeheerder.

Deel dit artikel