Medemblikker Steamfair met stoommodellen in de spotlights

MEDEMBLIK – Tijdens de Medemblikker Steamfair staan op zaterdag 25 en zondag 26 september bij het Nederlands Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk de stoommodellen opnieuw in de spotlights. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen, vaak exacte kopieën van originele stoommachines op schaal gebouwd, te showen. Een feestje voor de liefhebbers van stoommachines en alles wat met stoom te maken heeft!

Ook dit jaar valt er op de Steamfair weer een gevarieerd aanbod van puffende stoomlocomotieven, rondrijdende stoomtrekkers en -walsen, stationaire machines, een ketel in aanbouw, heteluchtmotoren, tot zelfs een stoomfiets en nog veel meer te bewonderen. Op zondag kun je genieten van de vele radiografisch bestuurbare (stoom)boten die in het binnenwater achter het museum rondvaren. Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ met tientallen bewegende en unieke stoommodellen uit de museumcollectie kun je in een audiovisuele show zien hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde.

Passagiersstoomtreintje Romulus

Zondag rijdt op het museumterrein het 7 ¼ passagiersstoomtreintje Romulus over een traject van 100 meter spoor. Kinderen en volwassenen kunnen tegen een kleine vergoeding een ritje maken en genieten van de puffende modelstoomtrein.

Alles wat draaien kan, draait!

In het museum wordt het vuur in de ketel opgestookt en komen de stoommachines weer tot leven. Voor kinderen staan miniatuurstoommachines klaar om zelf stoom te maken en te ontdekken wat stoomkracht doet. Buiten in de machinetuin worden enkele machines onder stoom gebracht, zoals de stoomraamzaag en de stoomhijskraan en hoor je de draaiende emmers van de kolengestookte baggermolen in de museumhaven.

Bereikbaarheid museum op zondag

Op zondag 26 september is het museum in verband met de IronMan triatlon alléén bereikbaar vanaf de Droge Wijmersweg linksaf de Oosterdijk op en niet vanuit het centrum Medemblik.

  • Nederlands Stoommachinemuseum
  • Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
  • Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl
  • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.
  • Toegangsprijzen: kinderen (5 – 12 jaar) € 6,00 Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00 Museumkaarthouders gratis

Foto aangeleverd

Deel dit artikel