MEVO niet blij met wegnemen van 12 parkeerplekken voor bezoekers centrum Medemblik

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik is van plan om maar liefst 12 openbare parkeerplaatsen aan te passen naar het parkeervergunningstelsel om zo de grote problemen die vooral het oude gedeelte van Medemblik op het gebied van parkeren kent. De bestaande parkeerschijfzone in het winkelgebied Nieuwstraat blijft gewoon bestaan maar de 12 parkeerplaatsen in de blauwe zonde ten oosten van de Nieuwstraat op het Gedempt Achterom en aan het begin van de Oosterhaven zullen enkel voor vergunninghouders zijn.

De MEVO is niet blij met deze stap

In een schrijven aan de gemeenteraad en het college van Medemblik schrijft de MEVO: ‘Vooral ’s winters komen mensen uit de omliggende kernen met de auto naar het centrum om te winkelen of een hapje te eten. Het wegnemen van 12 parkeerplekken voor bezoekers van het centrum zal de parkeerdruk vergroten en daarmee de aantrekkingskracht van het winkelgebied verkleinen. De hele Oosthoek wordt alleen parkeren met vergunning, óók overdag. Dit zal betekenen dat er overdag veel vrije plaatsen zullen zijn, plaatsen die dan niet meer benut kunnen worden door winkelbezoekers. Met het ontlasten van boa’s, wordt juist de parkeerdruk op het centrum vergroot.

Strijd om parkeerplaatsen door de horeca en middenstand

Maar ook de grotere terrassen die de horeca ook dit jaar weer mogen realiseren valt verkeerd bij de middenstanders. In mei 2021 schreven de gezamenlijke middenstanders al een brief naar de gemeenteraad over het terrassenbeleid: In een brief aan de gemeenteraad en college schreven de ondernemers toen: ‘Dit jaar is de detailhandel ook dicht geweest en voorzien wij een probleem als het gaat om parkeerplaatsen, die zijn namelijk hard nodig om de detailhandel klanten een plaats te geven voor een winkelbezoek. Vergeet hierbij niet de regiofunctie van Medemblik, de toeristen die Medemblik niet alleen voor een horecabezoek bezoeken, de slecht weer dagen waarbij terrassen niet gebruikt worden en de ochtend en begin middag gedeeltes als de horeca nog niet open is.

De MEVO wil daarom ook op korte termijn met het college om tafel om tot een structurele oplossing te komen voor het parkeren in het centrum in de Oosthoek. De MEVO ziet meer in een probleem op te lossen dan met problemen te schuiven laten zij weten.

Deel dit artikel