Miljoenen extra voor Medemblik als zij meer dan 205 woningen per jaar laten bouwen

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik kan jaarlijks 4.463.210 miljoen euro uit het Gemeentefonds krijgen als zij jaarlijks mee dan 205 nieuwbouw woningen laten bouwen. En daar zit dan direct het probleem, de voorgaande jaren en ook dit jaar wordt dit bij lange na niet gehaald blijkt uit stukken in handen van de redactie.

Niet alleen ruimte is een probleem maar ook het stikstof- en Pfas problemen zorgen voor een forse rem om het bouwen van woningen. Daarnaast geeft de provincie de gemeente Medemblik te weinig ruimte om woningen te bouwen, de Provincie Noord-Holland wil de meeste woningen vooral in en om de grote steden als Amsterdam/Purmerend/Zaanstad/Alkmaar en Hoorn centreren waardoor de middelgrote en kleinere gemeenten achter het net vissen.

Lees ook: Bouw 200 woningen Medemblik weer een stapje dichterbij realisatie

Uit de stukken die de redactie in haar bezit heeft blijkt dat de meeste woningen gaan worden gebouwd in Wognum (350), Medemblik (215) en Wervershoof (130). In de overige kernen staan voor Abbekerk 38 woningen, Andijk 80 woningen, Hauwert 10 woningen, Medemblik (DEK-terrein) 70 woningen, Midwoud 80 woningen, Sijbekarspel 11 woningen, Wervershoof (De Kaag) 30 woningen, Wervershoof (De Zeehoek) 90 woningen, Wognum, Bloesemgarde-Noord, 50 woningen, Zwaagdijk-Oost 80 woningen en Zwaagdijk-West 11 woningen in de planning, of zijn al gerealiseerd. De gemiddelde bouwprijs van deze woningen, dus niet de verkoopprijs, ligt tussen de 200 en 250.000 euro.

Lees ook: Noodkreet woningbouw Wervershoof

De verkoop van de gronden levert de gemeente Medemblik ook miljoenen op, zeker wat het grond in Wervershoof van De Tegel betreft, die leverde 2.969.300 miljoen euro op, het grond van voetbalvereniging Asonia in Andijk leverde de gemeente een kleine 890.000 euro op en de gronden van Tennisvereniging De Kaag in Wervershoof 577.100 euro. De gronden van De Commandeur in Wognum zijn niet in handen van de gemeente Medemblik maar van een projectontwikkelaar.

De gemeente Medemblik kan dus waarschijnlijk al vanaf 2022 een kleine 4.4 miljoen euro extra tegemoet zien uit het Gemeentefonds.

Lees ook: Geen versnelde ontwikkeling De Commandeur Wognum, 300 woningen worden later gebouwd

Deel dit artikel