Miljoenennota: energie en zorg worden duurder in 2022

MEDEMBLIK – In de Miljoenennota maakte het kabinet vandaag bekend dat de belasting op de energierekening in 2022 gemiddeld € 20 euro wordt. Een gemiste kans voor het kabinet om tijdig in te grijpen in de explosief stijgende energierekening, zo meldt vergelijkingssite Gaslicht.com. Al tijden worden de huishoudens die nog afhankelijk zijn van het gas en huishoudens die het financieel al niet makkelijk hebben geconfronteerd met een hogere energierekening. Wie kan die rekening volgend jaar nog betalen en wat gebeurt er met de koopkracht van de Nederlandse huishoudens?

Nieuwe tarieven energiebelasting en ODE

De totale energiebelastingdruk zal voor vrijwel alle huishoudens in 2022 licht stijgen. Het kabinet volgt daarmee de reeds ingezette trend. De energiebelasting op stroom daalt met 2,6% per kWh. Terwijl die voor gas met 4,2% per m3 stijgt. De vermindering energiebelasting is een aanfluiting. Die wordt met € 1,21 verhoogd. De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) was vorig jaar al gepresenteerd en stijgt sinds de invoering in 2013 gestaag verder. Voor stroom met 1,7%, voor gas met 1,6%.

Word wakker in Den Haag

Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com, maakt zich zorgen om de betaalbaarheid van de energierekening. Hoewel de gemiddelde stijging in de belastingen op het eerste oog meevalt, betaalt een gemiddeld huishouden € 774,67 aan overheidsheffingen in 2022. Samen met de hoge energietarieven zorgen ze ervoor dat de energierekening voor steeds meer huishoudens een financiële strop vormt.

Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, betaalt het dubbele aan leveringskosten voor zijn stroom en gas ten opzichte van vorig jaar. Daar komt nu nog eens de geplande verhoging op de belasting bij. De overheid laat de kans liggen om de energierekening betaalbaar te houden.

Sinds juli is de explosieve stijging in de energietarieven al zichtbaar en klinken bovendien de zorgen rondom de gastekorten en de hoge emissierechten. In het buitenland zien we overheden ingrijpen, waarom blijft het in Den Haag stil? Wel vindt Ben Woldring het een goede ontwikkeling dat het kabinet middels subsidieregelingen voor onder andere isolatie en hybride warmtepompen huishoudens tegemoetkomen.

Gros huishoudens in koopkracht omlaag

Volgens de ACM had 44% van de Nederlandse huishouden vorig jaar nog een energiecontract voor onbepaalde tijd. Dat is gezien de huidige markt dit jaar alleen maar verder toegenomen. Die huishoudens gaan er in koopkracht hoe dan ook niet op vooruit volgend jaar. De verwachting is dat de variabele tarieven per 1 januari voor een gemiddeld huishouden met 550 euro omhooggaan. Al die huishoudens worden in het​ nieuwe jaar met een fikse verhoging geconfronteerd, daar komt nu nog eens die 20 euro bovenop. Gaslicht.com roept daarom op: Doe iets aan de btw, verlaag tijdelijk de belastingen op energie, zorg dat de energierekening voor iedereen betaalbaar blijft.

Zorgverzekering 2022 stijgt met € 31

Het demissionair kabinet geeft aan dat de gemiddelde zorgpremie stijgt met € 2,58 per maand in 2022. Dit is een minder grote stijging dan verwacht. Het eigen risico blijft op € 385. Dit jaar hebben de vier grootste zorgverzekeraars (VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis) € 455 miljoen van de reserves gebruikt om de premie zo laag mogelijk te houden. Het is de vraag of deze verzekeraars ook volgend jaar weer deze financiële ruimte hebben. Poliswijzer.nl (net als Gaslicht.com onderdeel van de Bencom Group) verwacht van wel en schat op basis van haar eigen data in dat de vier grote zorgverzekeraars de premie verhogen met gemiddeld € 1,75 per maand (1,4%).

Deel dit artikel