MORGEN! schaart zich achter oproep voor Flexwoningen Stadtmanterrein Medemblik

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

MEDEMBLIK – De motie die de VVD donderdagavond gaat indienen om de bouw van flexwoningen op het voormalig Stadtmanterrein in Medemblik krijgt nu ook steun van de fusiepartij MORGEN!. Siem Zeilemaker is al langer voorstander van bouw van flexwoningen op het terrein en ziet het als een mooie kans om de komst van tijdelijke woningen een boost te geven.

Lees ook: VVD Medemblik wil flexwoningen op voormalig Stadtmanterrein

Wat zijn flexwoningen

De term ‘flexwonen’ gaat over flexibele woonoplossingen die relatief snel en goedkoop kunnen worden gerealiseerd. Kenmerkend is het ‘tijdelijke karakter’ van de woning zelf, de bewoning of het gebruik van een locatie waarop de woning wordt geplaatst. Flexwoningen zijn in aanleg duurzaam en circulair. Zo kunnen bestaande gebouwen (zoals leegstaande kantoren) omgezet worden in woningen. Verder is conceptueel bouwen in een fabriek een meer gecontroleerd proces. Ook is er minder bouwafval en minder overlast voor de omgeving.

Flexwonen kan bovendien een antwoord zijn op de vraag hoe bestaande woonwijken op korte termijn kunnen inspelen op de nieuwe woonbehoeften.

Lees ook: Projectontwikkelaar Stadtmanterrein Medemblik teleurgesteld in opstelling college

Voor provincie Noord-Holland is dit onderzocht met als resultaat een aantal kaartbeelden. Jolien Groot, projectleider van het PBL-onderzoek: “De provincie heeft de contouren van haar woningbouwplannen goed openbaar ontsloten via nieuwekaart.nl. Dat is belangrijk, want tijdelijke woningbouw mag permanente woningbouw niet in de weg zitten. Maar langetermijnplannen laten ook juist extra mogelijkheden zien. Als ergens pas over 10 jaar woningen worden gebouwd, kunnen flexwoningen urgent woningzoekenden uit de brand helpen. Zo’n kaart blijkt voor de provincie een goed startpunt voor discussies over passende oplossingen.” In gemeente Den Haag is al getest met de resultaten uit de Ruimtescanner. “Dan is de spannende vraag of ze deze locaties zelf ook herkennen als mogelijke locatie.”

Hieronder leest u de motie die donderdagavond zal worden ingediend door de VVD

[pdf-embedder url=”http://rtvwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2022/02/Motie-VAO-VVD-Stadtman-terrein-MR.pdf” title=”Motie VAO VVD Stadtman terrein MR”]

 

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category