Naast roetveegpieten ook glutenvrije-pieten bij de Sinterklaasintochten

MEDEMBLIK – In Nederland zijn er zo’n 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen!

De NCV is daarom een aantal jaar geleden samen met Hoofdpiet Monique Stevens en samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in diverse gemeenten zal daarom ook dit jaar dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije kruidnoten, met dank aan sponsor Consenza, uitdelen.

Tijdens de Sinterklaasintochten in Andijk en Medemblik zullen daarom naast de roetveegpieten ook glutenvrije-pieten meelopen. Hoe je de glutenvrije-pet herkent? Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden…maar let goed op, je herkent ze vast! En in een NCV-tas zitten de kruidnoten van Consenza, deze zijn glutenvrij èn lactosevrij.

Hoe herkent de Glutenvrije Piet jou?

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Daarna kan je hem aan je pietenmuts hangen of er een vlaggetje van maken. Dan kan de Glutenvrije Piet ook goed zien dat jij graag de glutenvrije kruidnoten wilt! Je kan ook de glutenvrije vlag downloaden en er zelf een vlag van maken. Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een uitkomst.

Steun de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Je bent van harte welkom als lid of donateur van de NCV! De NCV is voor haar werk afhankelijk van contributies, subsidies en giften (eenmalige schenkingen en periodieke donaties). Met deze giften ondersteun je het werk van de NCV.

Deel dit artikel