Nationale ombudsman op bezoek bij WerkSaam

WEST-FRIESLAND – Op dinsdag 1 maart kwam de Nationale ombudsman met een team op bezoek bij WerkSaam Westfriesland. Zij waren benieuwd naar ervaringsverhalen van mensen die te maken hebben met de Participatiewet. Ook wordt er door de ombudsman momenteel onderzoek gedaan naar jongeren in de bijstand en knelpunten voor statushouders rond het sociaal minimum. Hierover is de Nationale ombudsman in gesprek gegaan met diverse medewerkers en (ex-)cliënten.  

Open gesprek

Na een rondleiding, verzorgd door John de Wagt (bedrijfsleider leerwerkbedrijf), kreeg de Nationale ombudsman een presentatie van algemeen directeur Marjolijn Dölle. Zij legde uit waar WerkSaam Westfriesland voor staat.

Vervolgens is een open gesprek gestart waarin diverse coaches en cliënten aan het woord kwamen. In dit gesprek heeft de Nationale ombudsman een goed beeld gekregen van waar medewerkers en cliënten tegenaan lopen om vervolgens te bekijken hoe hij hierin van betekenis zou kunnen zijn. Zo gaf hij aan “Om goed te weten hoe het écht werkt, moeten we het gesprek met elkaar aangaan.”

De Participatiewet wordt momenteel onderzocht, dit gaf ook minister Schouten aan tijdens haar bezoek aan WerkSaam begin februari.

“We zijn erg blij dat we een kijkje hebben mogen nemen. De nuchtere Westfriese mentaliteit zie je terug in de hele organisatie.” Aldus Reinier van Zutphen. Ook was het team onder de indruk van de goede samenwerking tussen de zeven Westfriese gemeenten en WerkSaam.

Over de Nationale ombudsman

De Nationale ombudsman behandelt klachten van burgers over de overheid. Zodat ze hen kunnen helpen. Tegelijk onderzoeken ze waar het misgaat en hoe het beter kan.

Reinier van Zutphen is de Nationale ombudsman. De ombudsman, samen met de organisatie van zo’n 230 medewerkers, is onafhankelijk en onpartijdig.

Meer informatie over de Nationale ombudsman vindt u op www.nationaleombudsman.nl.

Deel dit artikel